Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Kicsomagolták Jan Matejko monumentális művét, a Rejtan, Lengyelország eleste című festményt kedden a Műcsarnokban, ahol november 22-től Az első aranykor címmel az Osztrák-Magyar Monarchia festészetét bemutató kiállításon lesz látható.

MTI

A Műcsarnok alapításának 120. évfordulóját ünneplő kiállítás a korabeli Osztrák-Magyar Monarchia nemzeteinek festészetét mutatja be Magyarország és Ausztria mellett Csehország, Lengyelország, Románia és Horvátország múzeumainak és magángyűjtőinek együttműködésével, csaknem 200 művön keresztül – mondta Sármány-Parsons Ilona, a tárlat tudományos kurátora. Hozzátette: a Lengyelország első felosztása elleni hősies tiltakozásról szóló, 1866-os képet a 19. századi lengyel történelmi festészet nagy alakja, Jan Matejko első főműveként tartják számon.

Matejko korabeli magyarországi népszerűségét mutatja, hogy a kiállításon látható festményei röviddel keletkezésük után mind megjárták Budapestet, a lengyel történelemkönyvekből pedig 150 éve nem hiányozhatnak Matejko festményei – emlékeztetett. A kurátor elmondása szerint a Rejtan aranyérmet nyert az 1867-es Párizsi Világkiállításon, ahol Ferenc József megvásárolta, majd a képet a következő évben mutatták be Budapesten. A 282 centiméterszer 487 centiméteres olajfestményt a független Lengyelország megalakulása után Varsóba szállították, hogy a királyi palotában állíthassák ki. A második világháború idején a német megszállók elől a palota pincéjében rejtegették az alkotást, amely komoly károsodásokkal ugyan, de átvészelte az épület lerombolását is. A most is Varsóban őrzött remekmű a 2. világháború óta nem hagyta el Lengyelországot, a kölcsönzés így rendkívüli gesztusnak számít – hangsúlyozta Sármány-Parsons Ilona. Mint hozzáfűzte, a négy és fél évtized festészeti fejlődéséből ízelítőt adó tárlat a korszak fő stílustörekvéseit korszakokra bontva mutatja be, kitérve a magyar mellett az osztrák, cseh, lengyel és horvát festészet jellemzőire.

A korszak több remekművét felvonultató kiállítás különösen látványos fejezete lesz a három “festőfejedelem”: Hans Makart, Jan Matejko és Munkácsy Mihály egy-egy monumentális és több kisebb alkotásának együttes bemutatása – emelte ki a kurátor. Az első aranykor című kiállítás november 22-től 2017. március 12-ig lesz látható a Műcsarnokban.

Fotó: Kovács Tamás, MTI

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •