A rock and roll hamarabb elfoglalta a csillagokat, mint a Nasa vagy a Szovjetunió. A Pink Floyd a Hold árnyékos oldalát járja be, Bowie a Marsot, az Omega a titokzatos Gammapolist. Ennél szerényebb volt a Toto vállalása, ők a Nap körüli társasutazásra fizettek be, azaz megjelentették új válogatásalbumukat 40 Trips Around The Sun címmel.

PZL – 061.hu

A Totóban minden benne van: a tökélyre fejlesztett glam-rock, a szentimentális popzene, a progresszív-rock, az ízes hard-rock, a Toto maga a nehezen használható „igényes popzene”, jelentse is ez bármit. De az biztos: a zenekar elképesztő hatást gyakorolt a popra, ők maguk voltak a „míves pop” SI értékegysége, de hogy mást ne mondjunk, az egyik leghíresebb korai daluk, az 1977-es I’ll Supply the Love refréne szinte biztos. hogy hatott a Rainbow Since You Been Gone című slágerére, de itt természetesen nem ér véget a „zenészek zenekarának” a hatásátörténete. Persze, ez a kifejezés (“zenészek zenekara”) elég hülyén hangzik, kb. úgy mint az emberek pártja, ami nesze semmi fogd meg jól, de az is igaz, hogy valóban nem könnyű a Totót elhelyezni a rocktörténet törzsfejlődésében.

Viszont egy biztos: a zenekar megkerülhetetlen minőség, amiben főleg az az izgalmas, hogy lehet  igényes en hangszerelt popslágereket írni, hogy azoknak se fájjon, akik tanítanak a Kőbányai Rocksuliban. Persze vannak, akik azt mondják: a Toto zenéje olyan, mint a tökéletes nő, azaz nem érdekes, mert az embert az apró hibák és az asszimetriák teszik érdekessé. A febrárban megjelent 40 Trips Around the Sun című válogatáslemezre 17 dal került fel, köztük három eddig kiadatlan szerzemény is, és a fiúk nem viccelnek, az első két dal (Alone és a Spanish Sea) új számok, és nem is akármilyenek, meggyőző míves popslágerek, amiknek akkor is helyük lenne a lemezen, ha éppenséggel húszéves dalok lennének.

Ha van zenekar, amelyikre igaz az egyébként semmitmondó „komplex zene” kifejezés, akkor rájuk biztos hogy állna, de talán a legnagyszerűbb ezekben a zenészekben maga a fegyelem, az, hogy a dalokban nincs semmi öncélúság, minden arról szól, hogy egy törzskönyvezett AOR-féle sláger-rock vázlatot hogyan építenek fel. A 2018-as válogatás remekül leszűri a zenekar legnagyobb nótáit, a korai I’ll Supply The Love  a Hold The Line George Porgy mellett ott van az 1982-es fénykor két nagy slágere, a Rosanna és az Africa is. Steve Lukather zenekara nemcsak a Napot utazza körül, hanem megmutat mindent, aminek a fénye a napra emlékeztet. Például a színpadi reflektorok világát is.

Toto
40 Trips Around The Sun
Sony
17 szám 71 perc