Natalie Portman amerikai színésznő nem veszi át az izraeli Nobel-díjnak is nevezett, kétmillió dollárral járó Genezis-díját, mert az elmúlt időszak izraeli történései miatt nem engedi a lelkiismerete. Egy Likud párti politikus felszólította a belügyminisztert, hogy fossza meg Portmant az izraeli állampolgárságától. 

061.hu

Noha a Jeruzsálemben született izraeli-amerikai színésznő nem utazik Izraelbe az eredetileg június 28-ra tervezett ünnepségre és ezért idén meg sem tartják a ceremóniát, a díjat odaítélő alapítvány képviselői bejelentették, hogy ennek ellenére megkapja az elismeréssel járó kétmillió dollárt (500 millió forintot) – írta portálján a Jediót Ahronót.

Portman arra hivatkozva mondta le a megjelenést a díjátadón, hogy bizonyos “közelmúltbeli” események miatt “kellemetlenül” érezné magát, ha elmenne. Ezt azután nyilatkozta, hogy néhány nappal korábban, március végén először bejelentették: 9 palesztin tüntető meghalt, amikor az izraeli hadsereg élestölténnyel lőtt a rájuk. A Gázai övezet határánál március 30-a óta tartanak a tiltakozások és az összecsapások, ezalatt legalább 34 palesztin tüntető vesztette életét, és több százan megsebesültek. Izraeli oldalon nincs áldozat.

Natalie Portman bejelentette, hogy olyan női jogvédő szervezeteknek fogja felajánlani az elnyert pénzt, melyek az oktatás, a gazdaság, az egészségügy vagy a politika területén előbbre viszik a női egyenjogúságot. Miri Regev, a szabadszájúságáról és megbotránkoztató viselkedéséről híres kulturális miniszter kijelentette, hogy szerinte Portman az Izrael-ellenes BDS (Boycott, Divestment and Sanctions, azaz Bojkott, megfosztás és szankciók) mozgalom támogatóinak a markába került.

A Daily Mail beszámolója szerint a Likud párti Oren Hazan “teljesen eszement” ötletnek nevezte, hogy Portmannek ítélték a díjat. Azzal vádolta a színésznőt, hogy bár a karrierje előmozdítása érdekében épít a származására, valójában nincs kapcsolata az országgal, hiszen négyévesen az Egyesült Államokba költözött. Ezután pedig felszólította Aryeh Deri belügyminisztert, hogy fossza meg Portmant az izraeli állampolgárságától.

A Mihail Fridman orosz-zsidó üzletember alapította elismerést a korábbi években Anish Kapoor szobrász, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, Itzhak Perlman hegedűművész és Michael Douglas színész nyerte el. A kitüntetést olyanoknak ítélik oda, akik alkotásra serkentik a zsidók következő nemzedékeit kiemelkedő eredményeikkel, valamint a zsidó értékek és a zsidó nép iránti elkötelezettségükkel.

Fotó: AP