Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Idén már kb. négy tonna zöldséget hoztak a hetedik kerületi szűkölködőknek a cserdi és a siklósnagyfalusi romák. Jövőre még keményebb jótékonysági karatét ígér Bogdán László, cserdi polgármester.

VIG GYURI- Nullahategy

Nem messze a körúttól, a trendi  kocsmáktól  körülvett  józsefvárosi vigalmi negyedben vette át hétfőn a tizenöt kilós bio hagymával, krumplival, zöldségekkel megtömött zsákját az a kétszázhúsz rászoruló család, akik a hetedik kerületi szociális hivatalban jelezték, hogy szebb lenne a karácsonyuk, ha legalább paprikás krumpli kerülne az ünnepi asztalra.

Hétfő délben már szállingózni kezdtek az ingyen zöldségért érkezők a Lőrinc pap térre.  Idős asszonyok és férfiak nyújtották át a csomagra való jogosultságukat igazoló papírt a CSAK (Cselekvés, Alkotás, Közösség) nevű új közösségi helyen. A magasra felhalmozott súlyos zsákok előtt szorgoskodó  bringás fiúk és lányok készségesen adogatták a súlyos csomagokat, amit némi ajándék csokival is megfejeltek. Bogdán László a négyszáz fős, túlnyomórészt roma lakosságú Cserdi polgármestere már tavaly is hozott általuk termelt élelmiszert a pesti szegényeknek. Idén beszállt a Hopp te Zsiga feliratú piros Zsiguliba Kosztics József, a romák lakta Siklósnagyfalu  vezetője is. A baranyai adományok szétosztását immár hagyományosan  a segítőkész guruló gerillákból álló európai hírű Budapesti Bike Maffia szervezte meg.

10858000_896900840334311_2480451612148110063_n

A szeretet olyan, mint a bunyó – néha kapunk, ha muszáj, de adni sokkal jobb – mondta Kosztics József.  – Bogdán Laci barátommal azt a sztereotípiát igyekszünk eloszlatni, hogy a romák csak azért nyújtják a kezüket, hogy elvegyenek valamit. Mi adunk, a magunkéból, amiért megdolgoztunk.

Bogdán László, aki 2006 óta szorgoskodik Cserdi boldogulásán, úgy véli, nincs semmi titok abban, hogy náluk nincs éhező család. „Belállni és csinálni. Ha elfáradsz, pihenj, aztán állj föl, és folytasd, amit elkezdtél.” – árulja el módszerét. A faluban évek óta nincs kocsma, hiszen azt megválasztásakor azonnal bezáratta, viszont már van óvoda, és nemsokára angol nyelvű iskola is nyílik. –Igen, angolul fognak tanulni a cigány gyerekek – szögezte le eltökélten Bogdán László.

Ami az ajándékot illeti, a cserdiek több hektár földön gazdálkodnak. Az egykori gyári munkások, kőművesek, betanított munkások megtanultak palántázni, vetni, fóliázni. Nem csak saját részükre termelik meg a levesbe valót, hanem a közösség tagjainak szavazatai alapján minden évben több tonnát adnak azoknak, akik náluk is jobban rászorul.

– Mióta Laci vezeti a falut, nálunk mindig van munka – mondta a karizmatikus polgármester egyik kísérője. Dolgozunk a közösségi földeken, de szerez bérmunkát is. Nyáron cukorrépát kapáltunk, most meg datolyát tömtünk.

-Datolyát? – néztem elég értetlenül.

-Nem tudja mi az a datolya? – dobta vissza a labdát a sokoldalú cserdi polgár.

-Tudom, de már azt is termesztenek?

– Egy német cég odahozta, ki magoztuk bérmunkában, a mag helyére pedig marcipánt töltöttünk. Ez sem volt olyan könnyű meló – felelte a baranyai datolyatömő, amikor az édességgel való szorgoskodást a répakapálással hasonlítottam össze. Kapáláskor  izzadtunk, most meg fáztunk, mert ezt csak hidegben lehet csinálni.  De nem baj, csak jöjjenek jövőre is – vélekedtek egybehangzóan az adakozó kedvű cserdiek.  

 A videót készítette: Vig Gyuri és Dohi Gabriella

A cikkben szereplő kép forrása: Budapest Bike Maffia FB


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •