Négyszázezer dollárért (111 millió forint), vagy annál is többért kelhet el egy csütörtöki árverésen az Amazing Fantasy című képregénysorozat 1962 augusztusában megjelent 15. száma, amelyben először lépett színre a Pókember.

MTI

Walter Yakoboski 1979-ben szakácsként megkeresett pénzének szinte egészét feláldozva kezdett ritka képregényeket gyűjteni, remélve, hogy gyermekkori szenvedélye egy nap remek befektetésnek bizonyul. Gyűjteményének legértékesebb darabja az Amazing Fantasy képregénysorozat 1962 augusztusában megjelent 15. száma, amelyben először lépett színre a Pókember. Yakoboski 1980-ban vásárolta meg a füzetet 1200 dollárért. Az annak idején 12 centért árult képregény borítóján Pókember egy gonosztevőt ragad meg egyik karjával, a másikkal pedig hálójába kapaszkodik.

“Ez az első alkalom, hogy tényleg eladok valamit. Harminchat éve nálam van, itt az ideje, hogy megváljak tőle” – mondta a 60 éves férfi, aki a befolyó összegből néhai édesapja héthektáros Long Island-i zöldségfarmját szeretné megvásárolni. A dallasi Heritage Auctions csütörtöki aukcióján Yakoboski gyűjteményének más darabjaira is lehet licitálni, köztük egy 1963-as Pókember-képregényre és a Fantastic Four (A fantasztikus négyes) két, valamint a Justice League of America egy számára, amelyek együttesen további 75 ezer dollárt hozhatnak a konyhára. Lon Allen, az aukciósház illetékese szerint az Amazing Fantasy 15. számából jelenleg 4-5 ezer példány van forgalomban, de Yakoboskié szinte vadonatúj állapotban van.

A szakember szerint 2011-ben egy magángyűjtő állítólag 1,1 millió dollárt fizetett egy majdnem kifogástalan állapotú példányért, ám a Yakoboski tulajdonában lévő füzettől várt 400 ezer dolláros, vagy annál magasabb leütési ár, nyilvános árverési rekordot jelentene a képregény esetében. A Pókember alakját Stan Lee és Steve Ditko alkotta meg.