Az Ocean’s 8 – Az évszázad átverése olyan, mint egy Szex és New York mozifilm, csak éppen nem az epilálás a téma, hanem 150 milliós nyakék meglovasítása, és Mr Biget itt Danny Ocean-nek hívják, de minden egyéb annyira nőcis, hogy már csak a na, gyerünk csajszik mondat hiányzott a filmből. Persze az is lehet, hogy elhangzott, csak éppen az ásítással voltunk elfoglalva. Mert valljuk be, az Ocean’s 8 egy feminista ámokfutás, ahol nem is a nyakék meglovasítása van középpontban, hanem néhány nő bosszúja a Szemét Pasin.

PZL – 061.hu

Szóval, gyorsan le is írjuk: nemcsak Soderbergh hiányzott nagyon a rendezői székből, de a filmből pont az hiányzott, ami a legfőbb jellegzetessége volt a szériának: a charme. A csajoknak semmit nem hittünk el, legfőképpen a színészi játékot, lötyögtek rajtuk a szerepek, mint egy két számmal nagyobb Manolo Blahnik szandál, egyedül Anne Hathaway volt meggyőző. A Daphne Kluger nevű színésznőt alakította, akinek szabályos orgazmusa volt, amikor egy drága ékszer került a nyakába. De a filmmel az volt a legnagyobb probléma, hogy nem tudtuk, hogy valójában kit érdekel, hogy nyolc csaj elrabol egy gyémánt nyakláncot? Mert a nézőket biztos, hogy nem. 2018-ban miért is lennénk motiváltak egy olyan filmmel kapcsolatban, aminek annyi a sztorija, hogy Debbie Ocean (Sandra Bullock) a börtönből szabadulva összeszed egy csapatot (amivel eltelik közel másfél óra), majd az utolsó fél órában a csajbandájával el is lopnak valami Cartier nyakéket.

Más filmeknél a rablás a tervezéssel együtt is csak tíz perc, itt viszont két óra. Megmenthette volna a mozit a charme és a jó dumák és az első ligás színészek jutalomjátéka, de a filmnek nem volt eleganciája, olyan proli-showt láttunk, mint amikor a 60 éves Madonna fejpánttal a fején, mackónadrágban lemegy Bronxba, hogy open air aerobicozzon a csajszikkal és a ribikkel egy ABBA-mixre. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, milyen a jó bankrablás vagy nem fél megkérdezni. De nem kérdezett, öt éve volt a sitten arra, hogy megtervezze a tökéletes ékszerrablást, aminek a koronaékköve a fényesen csillogó bosszú, ugyanis a volt pasija rákent egy korábbi balhét, és most Debbie bosszút áll. És tényleg ez lenne az a motívum amitől azonosulni tudunk a csajjal, és lerágjuk a tíz körmünket? Ezt a szériát a vintage elegancia, a James Bond-féle fancy kulisszák miatt szerettük, amit olyan színészek laknak be, akik tízmillió dollárért küldenek egy luxi mosolyt a producerek és a néző felé, és ez így volt rendben.

Most pedig minden helyszín kifőzde, sötét, lehasznált kéró, Rihanna pedig úgy néz ki, mintha Barbadoson tényleg mindenki csak azért növeszt rasztát, hogy kukázás közben ne lógjon a rőzse a szemetesbe. Ilyenkor persze nem kell elhinnünk, hogy valóban lehetséges az ékszerrablás mestertervének a kivitelezése, elég ha átadjuk magunkat a képzteletbeli játékszenvedélyünknek, ahol a krupiék Hollywood legmagasabban jegyzett színészei, ugyanakkor ennek a nyolc csajnak azt sem hinnénk el, hogy egy benzinkúti ABC-ből meg tudnának lovasítani 3 zacskó chipszet. Azt az érzést kellett volna átélnünk, amit megkapunk minden James Bond főcímtől, de itt nem a luxi jött velünk szemben, hanem a kismamák körúti turkálója.  

Ocean’s 8 – Az évszázad átverése
amerikai film
szereplők: Sandra Bullock, Anne Hathaway, Rihanna, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter
Rendező: Gary Ross
Bemutató: 2018. június 21.