Eredetileg dzsesszrock zenét játszott az Apostol együttes, széles körű ismertséget és népszerűséget azonban később, hatalmas slágereivel szerzett. A 45 éve alakult csapat, amely nemrég új lemezt készített, december 8-án a Syma-csarnokban ünnepli jubileumát.

MTI

“Mivel az elmúlt években, évtizedekben számos válogatásanyag jelent meg tőlünk, most nem a nagy slágerek összegyűjtése volt a cél, inkább a kevésbé ismert felvételeket szedtük össze, amelyek többsége eddig csak vinylen, kislemezeken jelent meg vagy rádiófelvételen létezett” – mondta Németh Zoltán billentyűs, az Apostol alapítója. A CD (kiadó: Tom-Tom Records) címadó dala, az Okosabban kéne élni, Németh Gábor és Szenes Iván szerzeménye ugyan jól ismert az Apostol-koncertekről, de a szám stúdióváltozata több mint négy évtizede, 1974-ben csak egy kislemezen jelent meg. Hasonló volt a helyzet több más dallal, köztük A legtöbb ember ott hibázza el, valamint a Búcsúzik a nyár című számmal is. A legkorábbi, dzsesszrockos, a Blood Sweat & Tears- illetve Chicago-hatásokat hordozó időszak termése a Vándor, milyen az út.

“A korongra természetesen nem archív felvételeket tettünk, mind a 13 dalt újra rögzítettük, modernizált hangszerelésben, korszerű stúdiótechnikai körülmények között. A számok többségét már mi magunk se tudtuk volna fejből eljátszani, össze kellett próbálni őket” – szögezte le Németh Zoltán. Az Apostol sikerkorszaka a populárisabb zenére áttéréssel 1974-ben kezdődött, az énekes Meződi József csatlakozása után. Olyan, mindenki által dúdolt slágerek születtek a hetvenes-nyolcvanas években, mint a Nehéz a boldogságtól búcsút venni, a Nem tudok élni nélküled vagy az Eladó, kiadó most a szívem. Az Apostol 1979-ig megtartotta kettősségét, itthon és külföldön is részt vett dzsesszfesztiválokon.

“Miután 1971-ben megnyertük a salgótarjáni országos könnyűzenei fesztivált, nagy reményekkel kopogtattunk az Országos Rendező Irodánál, de ott gyakorlatilag elhajtottak minket azzal, hogy a dzsesszrock rétegzene, senki nem kíváncsi rá. Ezért jó ideig csak kísérőzenekarként vagy töltelékprogramként működhettünk különböző produkciókban. A váltás a slágerzenére ennek ellenére nem tudatosan történt: a berobbanásunkat hozó Okosabban kéne élni véletlenül került hozzánk, Bolba Lajos, a Made in Hungary című rádióműsor zenei rendezője adta oda nekünk. Később is odafigyeltünk arra, hogy ha slágerzenét is játszunk, a dalok igényesen legyenek megírva, a fúvósok ezt erősítették” – idézte fel a zenész.

Az együttes a nyolcvanas évek közepétől a színházi zene felé fordult, a Rockszínház tagjaként számos sikeres produkcióban – Sztárcsinálók, Evita, Jézus Krisztus Szupersztár, Nyomorultak, Miss Saigon, Sakk – működött közre. Ezt a műfajt idézi del a CD-n a Látnom kell a célt, de szintén nem tipikus Apostol-szám A kígyó című dal sem. A csapat “újrafelfedezését” a kilencvenes évek második fele hozta, amikor több válogatásalbum is megjelent. “December 8-án a Syma-csarnokban az Óbudai Danubia Zenekar lesz a jubileumi koncert vendége, a slágereinket most először fogjuk igazi szimfonikus hangzással, vonósok közreműködésével előadni. Ott lesz velünk Muck Ferenc szaxofonos, aki az Apostol állandó külső tagja” – mondta végül Németh Zoltán.