Joni Mitchell kanadai énekes-dalszerző is csatlakozott Neil Younghoz, aki bojkottálja a Spotify-t, amiért az teret ad a koronavírus-védőoltással kapcsolatos téveszméknek.

MTI

“Felelőtlen emberek olyan hazugságokat terjesztenek, amelyek emberéletekbe kerülnek. Ebben a kérdésben én szolidáris vagyok Neil Younggal és a nemzetközi tudományos és orvosi közösséggel”

– hangoztatta honlapjára a hétvégén feltett közleményében a Kaliforniában élő énekesnő, aki legnagyobb sikereit az 1970-es években aratta.

A 78 éves Mitchell az első élvonalbeli zenész, aki Neil Youngot követve kivonul a népszerű zeneszolgáltató platformjáról. Mint közölte, összes zenéjét eltávolíttatja a Spotify kínálatából. Bár Joni Mitchell nem tartozik a legnagyobb sztárok közé, Spotify-oldalának havonta 3,7 millió hallgatója van, két legnépszerűbb dalát (Big Yellow Taxi, A Case of You) külön-külön eddig több mint 100 milliószor töltötték le.

A szolgáltató és Neil Young szerdán bejelentette be, hogy a kanadai-amerikai énekes-dalszerző minden művét kiveszik a kínálatból, mert Young nem hajlandó egy platformon lenni Joe Rogan híres oltásszkeptikus egykori standupkomikussal, akinek nagy hallgatottságú podcastja működik a Spotify-on. Neil Young a példája követésére szólított fel más zenészeket is.

Rogan a streamingszolgáltató egyik legnagyobb sztárja, a Spotify-jal kötött szerződése több mint 100 millió dollárt is hozhat neki. Műsoraiban a befolyásos médiaszemélyiség szükségtelennek nevezi a hatóságok által elrendelt járványügyi szabályokat és a koronavírus elleni védőoltást.

Young lépésére válaszul a streamingszolgáltató azt állította, hogy része üzletpolitikájanak a “félrevezető tartalmak eltávolítása” a platformról, és a pandémia kezdete óta több mint 20 ezer olyan podcastepizódot szedett le, amely a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos. A Joe Rogannel kapcsolatos kifogásokra azonban konkrétan nem reagált. Neil Young azt írta honlapján pénteken, hogy jobban érzi magát, mióta szakított a Spotify-jal.