A valóságshow-centrikus szennyből kiutat mutatva indult az egyik kertévén, majd a Youtube-on folytatta életét a Dalfutár, ami nemcsak azért izgalmas, mert – ahogy Hajós András, a műsor ötletgazdája mondja – olyan, mint egy krimi, ahol a kirakós darabjaiból egyszer csak összeáll valami értelmes, hanem mert úgy enged betekintést a slágergyártás kulisszái mögé, hogy közben mi, nézők is nagyon jól szórakozunk. Hajós András műsora felüdülés, remek a koncepció, profi a megvalósítás.

MM-061.hu

Lehet szeretni, meg nem szeretni Hajós Andrást, de tény, hogy a folyamatos zabszem-effektussal küzdő énekes-dalszerző-műsorvezető most belenyúlt a tutiba a Dalfutárral. A műsor a kertévés trash-ből kiutat mutatva, a Super Tv2-n indult 2016-ban, de ahogy az szokott lenni az értékes tartalmaknál, a késő esti műsorsávba tolódott, így aztán mindössze egy évadot élhetett meg. Viszont kialakult egy kicsi, de annál masszívabb Dalfutár-rajongótábor, így Hajós tovább gondolkodott, és áthelyezte a műsort a Youtube-ra, ahol kétszer 15-30 percben láthatóak a több kamerával felvett, profin vágott epizódok. A műsor koncepciója nem változott: adott egy zeneszerző, egy szövegíró, egy producer és egy énekes. A zeneszerző ír egy dalt, ami aztán a szövegíróhoz kerül, az így összefésült félkész darabnak a producer ad végső formát, amit ezután a SuperSize stúdióban énekel fel egy énekes, itt találkozik egyébként először a négy alkotó, ekkor kezdődik a közös munka.

Mind a négyen önállóan dolgoznak, nem tudnak egymásról semmit, ez teszi a folyamatot igazán izgalmassá. Hajós igyekszik a műfaji skála két végéről választani előadókat, akik előfordul, hogy hírből sem hallottak egymásról, de fura is lenne, ha Kowalsky dalára Lukács Laci írna szöveget, azt megdolgozná mondjuk Tövisházi Ambrus, majd felénekelné a Subscribe-frontember, Csongor Bálint. Nem, ez nem lenne annyira izgi. Helyette előszedi például a Vígszínház ifjú titánját, Vecsei H. Miklóst, azaz Hasit, hogy írjon szöveget Rakonczai Viktor nagyívű, eurovíziós dallamára. “Olyan szöveget próbálok írni, ami eggyel több, mint ez a mázos dolog” – mondja Vecsei, és valóban több lesz, Lakossági virágoztatás című szerzeményével aztán nehezen tud mit kezdeni Szakács “nemtudjasenkihogyhonnanjöttem” Gergő, a Follow The Flow énekese, mi több, az ezredforuló előtti szivárványos popuniverzumból kitörni képtelen ex-VIP tag is kitágult pupillákkal próbálja megemészteni dallamának “erodálódását”. Talán ez az egyetlen rész, ami okoz kellemetlen pillanatokat a nézőknek, s habár Vecsei fricskája nagyon is ül, Rakonczai nem tud mit kezdeni a komfortzónáján kívül eső megoldással. A végeredmény viszont – ahogy a többi epizódban is – egy fogyasztható dal, Hasinak pedig óriási pacsi, amiért mert kockáztatni.

A Dalfutár persze nem lenne ütős Hajós humora nélkül, aki a feszültebb pillanatokat is képes oldani egy-egy idétlen poénnal, hidat építeni az egymástól fényévekre eső zenei álláspontok között. És persze azt is izgalmas látni, amikor az ötödik x-et betöltött műsorvezető elirigyli a dalt a huszonéves dalszerzőtől (Zentai Márk), és ha nem is végig, de azért látványosan kesereg, miért nem lehetett az övé ez a nóta. A Dalfutár megmutatja mennyire kemény meló összerakni egy slágert, hogy mennyi minden múlhat a hangszerelésen, egy-egy elharapott szótagon, vagy kitartott hangon. Az adásokba összeválogatott négyes extra nehezített pályán mozog, sok múlik a szerencsén is, hogy a személyiségek és skill-ek mennyire tudnak összesimulni, mindenesetre a néző most először kaphat ilyen pontos képet a dalkészítés izzadságos, buktatókkal tűzdelt folyamatáról.

Hajós agyszüleménye tényleg működik: mert ki hitte volna, hogy az underground körökben mára igen népszerűvé vált Lee Olivér gitáros remekül tud együtt dolgozni Majkával, vagy hogy a Lovasi András által írt szöveg jól áll majd Dallos Boginak? Vagy hogy Palya Bea dallama nem hangzik furán Wolf Kati szájából? De az is biztos, hogy Hien szerzeményére sem írt még szöveget Varró Dani. Igaz, ő egyáltalán nem is írt még dalszöveget a műsor előtt…Ahogyan Kőhalmi Zoltán sem.

Aki szereti a zenét (ismerek olyat, aki nem), annak kötelező ez a műsor. A Dalfutárt a műsor hivatalos YouTube-csatornáján lehet követni.

Fotó: SuperTv2