Vita támadt Firenze városa és Jeff Koons amerikai képzőművész között, mert az önkormányzat nem akarja tartósan a történelmi városmagban, Michelangelo Dávidja mellett látni az alkotó egy csaknem három méter magas, 2,2 tonnás aranyozott szobrát, Bernini Perszephoné elrablása című művének pop-art változatát.

MTI

Koons Pluto és Proserpina című acélkompozícióját október óta csodálhatták meg a látogatók a piazza della Signorián egy időszaki kiállítás részeként. A kiállítás heves viták közepette nyílt meg, sokan Firenze műemléki központjának “megszentségtelenítéséről” beszéltek. Az amerikai művész felajánlotta az olasz városnak, hogy az időszaki kiállítás január 21-i bezárása után tartósan kölcsönadja a szobrot Firenzének azzal a feltétellel, hogy az a piazza della Signorián marad. A városatyák ezt nem szeretnék, Dario Nardella polgármester a Medici Riccardi reneszánsz palota vagy egy múzeum udvarát ajánlotta fel helyszínként.

A lehetőség, hogy a kompozíció nem maradhat a műemlék téren, felbőszítette Jeff Koonst, aki azzal fenyegetőzik, hogy a szobrot visszaviszi Amerikába. A polgármester szerint azonban neves művészek szobrai csak korlátozott ideig maradhatnak kiállítva a Signoria téren. “A Koons-kiállítás sikeres volt, de most itt az ideje hazavinni” – mondta.
A monumentális szobor egy raktárban várja, hogy eldőljön a vita.