Szeptember 21-én a francia zenei ikon, Michel Legrand a MÜPA nagytermében ad koncertet, vendégművésznek pedig Szőke Nikoletta jazzénekesnőt kérte fel, aki duettet is énekel majd a világhírű zeneszerző-előadóval. Nikoletta nagyon készül a fellépésre, amelyet hamarosan két nyugat európai utazás is követ majd.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

2016 jubileumi év számodra, hiszen miután megnyerted a 2005-ös Montreux-i Jazzversenyt, 2006-ban, tíz évvel ezelőtt adtál először Montreuxben önálló koncertet. Kell ilyenkor valamiféle leltárt készíteni, egyenleget vonni? És ha igen, milyen a mérleg?
Egyelőre nem készítettem leltárt. Azt hiszem, az efféle mérlegek készítésének igénye mindig belülről fakad, nem függ attól, hogy éppen karrierjének hányadik évében jár az ember. Amikor túl vagyok egy-egy nagyon sűrű időszakon, és kicsit megpihenve hagyom hatni az élményeket, akkor szoktam végiggondolni az elmúlt hetek vagy hónapok történéseit. De akár gondolkodás nélkül is azt válaszolhatom, elképesztően pozitív ez a képzeletbeli mérleg, tíz évvel ezelőtt óriási tervekkel, vágyakkal és álmokkal vágtam neki a pályának és talán magam sem hittem volna, hogy ennyi csoda történik velem alig egy évtized alatt. Már eddig is rengeteg csoda ért, és most ezzel a koncerttel még egy nagy álmom válik valóra.

szoke_2

Kamaszkorom legszebb nyara, Yentl, A Thomas Crown-ügy. Eredeti zenéjüket Michel Legrand szerezte, és ezek csak azok az alkotások, amelyekért Oscar-díjjal jutalmazták. Hogyan választott ki téged Legrand a budapesti koncertre?
Egyfajta „titkos” casting zajlott, a MÜPA szervezői több magyar énekesnő demo felvételeit is elküldték neki, hogy kiválaszthassa a megfelelő partnert a budapesti koncerthez. Legrand éppen turnézott, ezért csak nagyon soká válaszolt a MÜPÁ-nak. De végül felgyorsultak az események, Michel Legrand jelezte, hogy szeretné, ha én lennék a vendégművész a budapesti koncerten. Arra kért, hogy több számot is énekeljek és jelezte, hogy szeretné, ha lenne egy duettünk is a koncerten.

Legrand kifejezetten a magyar közönség számára összeállított műsorral készül, és néhány számot együtt adtok elő. Milyen műsorral készültök?
Ez egyelőre legyen meglepetés. Annyit elárulhatok, hogy nagyon népszerű, mindenki által jól ismert slágerek kerülnek a repertoárba.

szoke_4

A koncert után Koppenhágába utazol, ahol „Európa egyik legjobb jazzénekesnője és zenésztársai’ szlogennel már hirdetik a koncertedet. Valamiért úgy érzem, már régóta ismernek ott téged. Sokat jársz Dániába?
Igen, két évvel ezelőtt is jártam ott, és már akkor is óriási volt az érdeklődés. Akkor a dán televízió felvette és később többször le is adta a koncertünket, a közönség pedig egyszerűen imádta a produkciót. Nagyon örültem, amikor idén meghívást kaptunk Koppenhága legnagyobb művészeti fesztiváljára, ahol rajtunk kívül más külföldi előadó nem is lép fel. Nagyon várjuk ezt az utazást. Nem koncerttermi, hanem nyilvános, utcai fellépésünk lesz Koppenhágában. Ezeket szeretem a legjobban, hiszen ilyenkor mindenki találkozik a jazz műfajával, olyan emberekhez is eljuthat a zenénk, akik egyébként nem szánnák rá magukat, hogy jegyet vásároljanak és elmenjenek egy jazz koncertre.

Októberben már utazol Amszterdamba, ahol hetedik albumodat rögzíted egy nemzetközi csapattal. Mit lehet előzetesen tudni a lemezről?
Nagy nevek, igazi világsztárok csatlakoznak majd a produkcióhoz a zenekar jól bevált tagjai mellé. Bízom benne, hogy ez a lemez belépőt jelent majd számomra a nyugat európai és tengerentúli zenei színtérre. Japán kiadóm révén Ázsiában eddig is nagyon népszerűek voltunk és jól ismernek minket, de most nyitni szeretnénk a nyugati piac felé, kiadót váltottunk és a lemezfelvétel helyszínét is Amszterdamba tettük. Nagyon készülök, és nagyon bízom az eredményben.

szoke_5

Változik valami a Szőke Nikoletta hangzáshoz képest?
Megyünk tovább az örökzöld vonalon, megtartva azt a hangzást, amit a közönség már megkedvelt a zenekartól és tőlem. Életem legnagyobb sikereit a jazz standard-ekkel értem el. Amikor kezdtem a pályát, nagyon sokan próbáltak lebeszélni erről a vonalról, azt mondták, hogy ezzel nem érhetek el nemzetközi sikereket. Szerencsére nem hagytam, hogy eltérítsenek az általam helyesnek vélt útról, és az idő engem igazolt. Alig várom, hogy az új dalokat is megmutathassam majd a közönségnek.

A szólódalok mellett több más projektben is részt veszel: Sárik Petivel, Takács Nikolasszal is együtt zenélsz, és van két gyermeked is. Hogyan lehet ezt bírni logisztikával és erővel?
A koncertjeim számát azért próbálom korlátozni, a külföldi fellépések és felvételek idejét pedig igyekszem a lehető legjobban lerövidíteni. Próbálok a lehető legtöbb időt tölteni a gyerekekkel, igyekszem minden közösségi eseményen részt venni, nagyon sokat játszunk és kirándulunk együtt. Tényleg nagyon aktív vagyok, de van segítségem és rugalmasak a zenésztársaim, úgyhogy egyre jobb vagyok a logisztikában.

Fotó: Szőke Nikoletta archív