Már csak néhány nap, és kezdődik a fonyódi RockBalaton, amelynek színpadán augusztus 11. és 13. között megállás nélkül váltják egymást a legnagyobb magyar rocklegendák és a feltörekvő fiatal zenekarok. A térség egyik legnagyobb rockzenei fesztiválján természetesen a magyar heavy metal egyik alapvetése, az Ossian is fellép. Az 1986-os megalakulása óta fáradhatatlanul dübörgő banda  frontemberével, Paksi Endrével beszélgettünk.  

MP – 061.hu

Az új Ossian-lemez, Az igazi szabadság alig több, mint három hónappal a megjelenés után elérte a dupla platina státuszt. Minek köszönhető szerinted, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült elérni ezt az eredményt?
Úgy gondolom, hogy a zenénk és a szövegeim teljesen különböznek a manapság divatos nihilista és „liberális”  trendektől  és ez sok embernek találta el a lelkét.  

Az Ahol a szürkeség véget ér című dal klipjének nézettsége ugyanakkor már félmillió megtekintés körül jár a youtube-on. Az internet nyújtja most azt a nyilvánosságot az ország egyik legnépesebb rajongótáborral bíró rockbandájának, amit a magyar médiumok elmulasztanak?
Igen, az élő koncertek és a Rádió Rock mellett ez számít a fő információ forrásunknak.

 

Melyik  a legszemélyesebb dal számodra a lemezről és melyik a közönségkedvenc?
A teljes album végtelenül személyes és nagyon belülről született.  A youtube nézettség alapján az Ahol a szürkeség véget ér című dal a favorit.

Van kedvenc Ossian-albumod?
Ezzel úgy vagyok, mint egy szülő a gyermekeivel, lehet, hogy titokban valamelyiket jobban kedvelem, de ezt soha nem mutatom ki…

Megfigyelted az évek során a változását a közönségetek összetételének? A fiatalok vagy korosodó rokkerek vannak túlsúlyban?
Ha megnézed a koncertjeinken készült képeket, láthatod, hogy nagyon vegyes a közönségünk, életkorban is. Büszke vagyok rájuk, hiszen csak tavaly ők adtak nekünk egy arany, három platina és két dupla platinalemezt! A Mahasz év végi összesítésében, a Magyarországon eladott lemezek ötödik és hatodik helyén Ossian-album volt és ezek nagyszerű dolgok számomra! 

 

A zenei termékenységetekkel nincsenek gondok, egy-két évente menetrendszerűen érkeznek az új Ossian-albumok. Ha a rajongóknak nem is tűnt fel, adódtak azért időnként alkotói – dalszövegírói vagy zeneszerzői – válságok a zenei pályád során?
Természetesen voltak ilyen periódusok, ilyenkor le kell állni, pihenni, körülnézni a világban. Nem kell erőltetni semmit, ha jön az ötlet, úgyis megtalál.

A fonyódi RockBalatonon az Ossian koncertje lesz az egyik fő attrakció. Miket játszotok majd a repertoárból? Vannak már újabb, koncerten eddig nem hallott szerzemények?
Az idei turnén is vegyesen játszunk régi és új dalokat, az új lemeztől a debütáló albumig.

Tavaly ünnepeltétek az Ossian 30. születésnapját. Milyen tanulságokat vontál le ebből a hosszú időszakból?
Tanulság természetesen van, de sajnos utólag már hiába „okos” az ember, a dolgokon már nem lehet változtatni. De ha bizonyos „emberi dolgok” nem is működtek megfelelően, az Ossian zenei része úgy gondolom, hogy kiállta az idő próbáját. Nem volt könnyű és egyszerű az út, de nagyon boldog vagyok, hogy végig járhattam!  

Képek: Ossian archív