Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Naná, hogy nem, hiszen egyre több sikeres és tehetséges magyar divattervezőnk van. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy Magyarországon két módja van annak, hogy valakiből sikeres tervező legyen. Az egyik, hogy ha iszonyatosan tehetséges az illető és vért izzadva, segget nyalva felküzdi magát a ranglétrán, a másik pedig, hogy kevésbé tehetséges, viszont anyunak meg apunak sok pénze és sok ismerőse van a szakmában. Nekem sajnos csak egy OKJ-s divattervező képzésre futotta, ahol még varrni se tanítottak meg, majd miután 2 és fél év után végeztem rájöttem, hogy se pénzem nincs erre, se ismerőseim, se kimagasló tehetségem. Segget nyalni meg végképp nem volt kedvem, úgyhogy ez megmaradt egy szeretett hobbinak. De most nem rólam van szó, hanem arról, hogy egy új designer üzlet nyílt a Ráday utcában, a ONE Fashion Budapest, ahol 14 hazai tervező munkái közül válogathatunk.

BÓTA NIKOLETT – Pesti Mese/Nulla6egy Facebook-csoport

Jelszavuk: “Vedd fel a magyar stílust!” Rövid, lényegre törő és lelkesítő. Hogy ez a 14 divattervező melyik kategóriába tartozik a fentebb említettek közül, azt nem tudom, szerintem nem is lényeg, mert ők megcsinálták, úgyhogy legyünk büszkék rájuk! És most lássuk a 14 tervezőt röviden és tömören. Nem szeretném, ha közben elaludnátok, úgyhogy gyors és kíméletes leszek.

AnnaEva:

Ezt a márkát Hachbold Anna és Kárpáti Éva alapította 2009-ben. 2010-ben már el is nyerték az ,,Év fiatal divattervezője” díjat. ,, Stílusukra jellemző, hogy friss, fiatalos módon alkalmazzák a klasszikus megoldásokat, formákat.” (One Fashion Agency and Retail)

ONE Fashion Budapest 5

Artep:

Balogh Petra alapította 2012 szeptemberében. A tervező jelszava az elegáns, ugyanakkor egyedi és dinamikus ruhák készítése. Szívesen kombinál különböző anyagokat, viszont alapszínekkel dolgozik. Minden ruhája limitált darabszámú, melyek egyedileg, kézzel készülnek, akár méretre is.

Balilla:

Balázs Lilla az egyik legizgalmasabb arca ennek a kis csapatnak. A London College of Fashionben végzett kitüntetéssel, diplomamunkájával megnyerte a szakma egyik legnagyobb presztízsű díját, a Hand & Lock Awardot és Gareth Pugh-nál gyakornokoskodott. Ő a mi nyugatról hazajött csillagunk. Ruhákat és ékszereket egyaránt készít. Jelszava a nőiesség és a kifinomult részletek.

Celeni:

Ezt a márkát 2010-ben alapította Cselényi Eszter. Maga az alkotó így nyilatkozik munkájáról: ,, A nőiesség azonban örök, és véleményem szerint ezt a tényt vétek lenne eltékozolni. Mindezt szem előtt tartva, egy olyan márkát igyekszem képviselni, ami kiemeli a nők szépségét, hordható a mindennapokban, előremutató és a kiegészítők hatására mérhetetlenül változatossá, simulékonnyá válik.”

Doridea:

Márkus Dóra alapította, aki a MOME textiltervező szakán szerzett diplomát. Alapvető márkajellemzője a különböző struktúrájú textiltekercsek, amik különböző formákban köszönnek vissza ékszereiben. Elegáns, nőies, színes és kifinomult.

ONE Fashion Budapest 2

Dorivisy:

Visy Dóri alapította a márkát 2010-ben. Az ékszerkészítés művészetét Budapesten és Firenzében tanulta. Szívesen kombinálja a nemesfémeket különböző anyagokkal pl. műgyanta, csiszolatlan kövek, papír.

Enjey:

Ez a márka Svájcban már sikeresen működik és tervezője Pazicski Miklós szeretné hazánkban is népszerűvé tenni kollekcióját. Ruhái elegánsak, kifinomultak és a legjobb alapanyagokból készülnek.

Es tu un Ange?:

2009-ben Rideg Natali alapította a márkát. Ő maga így ír munkáiról: ,,A szélsőséges vágyak, izgalmas ellentétek, erotikus sugallatok életre hívtak egy olyan tervezői pozíciót, ahol a praktikusság, a hordhatóság és a könnyed elegancia dominál, s amelyben egy különleges eszmeiség kap szárnyra.”

EVE:

Reményi Éva 2012-ben alapította a márkát. Eredetileg közgazdász volt, de a Práter utcai Budapesti Szolgáltató- és Kézművesipari Szakképző Iskolában kitanulta az aranyművességet. Egyedi és extravagáns darabokat készít.

ONE Fashion Budapest 3

GION:

Marton Péter 1997-ben hozta létre ezt a márkát. A vasat és az acélt bőrre cserélte és tökélyre vitte foglalkozását. Korszerű anyagokkal dolgozik, manufakturális módszerekkel. Termékei hosszú élettartamúak és stílusosak.

Konsanszky:

2006-ban alapította Konsánszky Dóra. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott, majd Párizsban a Les Écoles Chambre Syndicale de la Couture Parisienne-n kapta meg másoddiplomáját. Előszeretettel keveri a férfias, sportos vonalakat a női sziluettel.

Mark Laufer:

Laufer Márk tanulmányait Firenzében végezte, ahol megismerkedett a kézi hímzés és gyöngyözés technikájával is. Tökéletes arányban keveri az aszimmetrikus szabásokat a klasszikus anyagokkal.

Souffle:

Virág Boglárka alapította a márkát 2007-ben. Így nyilatkozik magáról: ,,Az ékszerek és a ruhák terén is arra törekszem, hogy olyan nők viselhessék darabjaimat, akik számára az elegancia és az extravagancia nőiességük kifejezésének szerves részét képezi.”

ONE Fashion Budapest 4

TheBétaVersion:

Rainer Zsófi alapította legjobb barátjával, Varga Cilivel. ,,Egy táska a Bétánál több, mint puszta tárgy, mert csak viselője karakterével kiegészülve jön létre igazán: erre utal a márka neve is, miszerint a “béta verzió” a tárgy használatba vételével élesedik, és válik teljessé.„ (One Fashion Agency and Retail)

Zoe Phobic:

Szimon Ágnes Nóra 2007-ben alapította a márkát. Izgalmas stílusokat ötvöz, mégis középpontban tartja az egyszerűséget és a hordhatóságot.

Sok ismerősöm tette már fel nekem azt a kérdést, hogy miért is olyan drágák ezek a hazai designer tervezők munkái? A válasz roppant egyszerű és ha logikusan végiggondolja az ember magától is rájöhet. Maga a megtervezett papírra vetett ruha szellemi érték, igaz itt még nincs anyagköltség. Ezek után jön a szabásminta elkészítése, ami már kicsit komplikáltabb egy nehezebb darab esetében, majd a varrás. Vannak olyanok, akik saját maguk varrják meg ruháikat, így spórolnak a varrónő költségén, viszont ez időben elég hosszadalmas. A varrónős megoldás gyors, viszont nehéz olyat találni, aki tökéletesen megvalósítja az elképzelést és bizony meg is kéri az árát. Az anyagköltség itt merül fel, mert ha már saját üzletünk van, akkor bizony nem akarunk gagyi anyagból dolgozni, így már a szövetekre is kifizetünk egy vagyont.

Erre a legjobb példa, csak, hogy értsétek: Nekem a vizsgára egy 4 darabos kollekciót kellett elkészítenem. Spórolás miatt a legolcsóbb anyagokat választottam, de így is a ruhák darabára varrónővel együtt 10ezer Ft-ra rúgott. Ha el akarnám őket adni, úgy, hogy haszonra is szert tegyek, akkor 14-15 ezerért kéne eladnom. Így nem sokat nyertem rajta még mindig, a befektetett időt, pénzt és energiát nézve. Úgyhogy kedveskéim, mielőtt neki állnátok rinyálni, hogy drága, gondoljatok bele, hogy nem futószalagon készített gagyi kínai ruhát vesztek, hanem egy olyan szellemi terméket, ami minőségi, hazai és egyedi. Jó, jó értem én, nem tetszhet mindenkinek minden, de mivel széles a választék, biztos, hogy találtok olyan ruhát, táskát vagy ékszert, ami megfelel az ízléseteknek és megfizethető is.

A ONE Fashion üzletét a Ráday utca 9-ben találjátok meg. Ha nem is szándékoztok vásárolni, akkor is érdemes betérni oda körbenézni. Fogjátok fel egy ingyenes iparművészeti kiállításnak és gyönyörködjetek kedvetekre. (34 fénykép)

További fotók a Nulla6egy Facebook-csoport oldalán találhatók


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •