Nem vette tárgysorozatba kedden az országgyűlés kulturális bizottsága a Nemzet Művésze díj posztumusz adományozásáról szóló indítványt.

MTI

Dúró Dóra és Rig Lajos, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőinek előterjesztését 1 igen és 10 tartózkodás mellett nem vették tárgysorozatba. Rig Lajos az ülésen elmondta: a jogszabály módosítása lehetőséget nyújtana azon Kossuth-díjas művészek elismerésére, akik nem érhették meg, hogy jelöljék őket a Nemzet Művésze elismerésre. Véleménye szerint ez méltó tiszteletadás lenne az emléküknek. Kiemelte:  a módosítás a költségvetést nem érintené, viszont erkölcsi megbecsülést jelentene a családnak és az alkotóknak.

A módosító indítvány indoklása kitér arra, hogy a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvény nem teszi lehetővé, hogy a Nemzet Művésze díj posztumusz is adományozható legyen. A javaslat szerint a díjazottak meghatározott létszámába a posztumusz díjazottak nem számítanának bele, az elismerés adományozásra olyan személy esetében lenne lehetőség, akinek elhunytától számítva 15 év még nem telt el.