Nem lesz több kóbor kutya Hollandiában, legalábbis ezt a célt tűzte ki a holland kormány. Törvényekkel támogatják ugyanis az állatvédők munkáját, hogy csökkenthessék a kóbor kutyák számát és az állatok bántalmazásának előfordulását.

A történet egészen a 19. századig nyúlik vissza. Ez időben a kutyák száma közel azonos volt a lakosságéval. A rengeteg kutya között járványok törtek ki, melyek a lakosok között is áldozatokat követeltek. A kormányzat megoldást keresett a problémára:t úgy döntöttek, szabályozni fogja a kutyatartást: a kutyatartó emberekre kemény adókat vetettek ki. Az ötlet azonban visszafelé sült el: a lakosok nem tudták megfizetni az újabb terheket, így inkább utcára tették kutyáikat.

Az állatbarát emberek azonban tudták: itt cselekedni kell. Az 1800-as évek végén kezdtek kialakulni az állatvédelmi szervezetek, a 20. században pedig megkezdődtek az állatvédelmi törvények kidolgozása is. Az egyik legfontosabb törvény, melyet alkottak, példás büntetést ró az állatkínzókra, bántalmazókra: 17.000 Euro-s büntetéstől három évig tartó börtönbüntetés is kiróható.

A törvényi szabályozások mellett nagy hangsúlyt fektetnek az információk terjesztésére: sok kampány indul az ivartalanítás fontosságáról és a felelős, tudatos kutyatartásról. Az állatvédő szervezetek folyamatos konzultációt, segítséget biztosítanak a kutyatartóknak és az újdonsült gazdiknak.  

Forrás: kutyabarathelyek.hu