Százhúsz üveg Bandol bort érlelnek egy ládában negyven méterre a Földközi-tenger mélyén, a Cote d’Azur partjánál, így érlelik és fokozzák az ízjegyeit.

MTI

Mindez a több száz-, sőt akár ezeréves amforák, illetve a több évtizede – egyebek mellett az Északi-tengeren – a tengerbe süllyedt pezsgőspalackok felfedezésével kezdődött – magyarázta Jérome Vincent, a délkelet-franciaországi saint-mandrier-i nemzeti búváriskola igazgatója.

A türkiz színű tengerben nyugvó roncsokon nincsenek aranypénzek, vannak viszont palackok, amelyek közül több még a második világháború idején került oda. “Megkóstolták őket és igen finomnak találták” – mondta az igazgató.

A búvárok és a bandoli termőterület borgazdaságai 2016-ban döntöttek arról, hogy megfelelő helyet keresnek, ahol egyéves érlelés céljából eltemetik a provance-i borokat. A kutatás során rábukkantak a nemzeti tengerészet védelme alatt álló területre, az aknamentesítő búvárok gyakorlóhelyére.

Borszakértők szerint a “tenger alatti érlelés” révén “nagyban javíthatók az illatok és ízjegyek és másodlagos ízjegyek szabadulnak fel – magyarázta Jérome Vincent. Százhúsz palackot a tenger mélyén helyeztek el, többet a tengerfenékben elásva, másik 120-at pedig pincében érleltek, hogy egy év elteltével összehasonlítsák őket.

“A víz alatt, ahol már nincsen oxigén, a bor tartósítási folyamata lassúbb” – mondta el Guillaume Tari bortermelő, a Bandol AOC nevű bor eredetvédő szervezetének elnöke, akinek a borai szintén részt vettek a kísérletben. A tenger alatti érlelésre mindenfajta bor – vörös, fehér, rosé – alkalmas.

Húsz évvel ezelőtt az atlanti-óceáni Noirmoutier-sziget partjainál sancerre-i és pouilly-i borokat érleltek több hónapig osztrigatelepeken – mondta el az 1992-ben a világ legjobb sommelier-je címmel kitüntetett Philippe Faur-Brac, aki szerint a kísérlet eredményeként kivételesen ízgazdag palackok születtek. A mély vízben a bor megőrzi a savasságát, mert nincsen fény, nincs levegő, viszonylag hűs van és a hőmérséklet állandó – magyarázta.

Gisele Marguin sommelier mester a kóstoláskor azonban megjegyezte, hogy nem kellően hangsúlyozottak a másodlagos ízjegyek. A szakértő szerint hosszabb érlelésre lenne szükség. A tenger alatti Bandol palackok egyelőre nem kerülnek forgalomba. Hasonló kísérleteket Bretagne-ban, illetve Délnyugat-Franciaországban is végeznek, de az eredményt titokban tartják.

A tengerben való elhelyezés, illetve a palackok épségének biztosításával kapcsolatos magas költségek miatt nagyon ritkák és drágák a tengerben érlelt borok – mondta el Faur-Brac. “Sok borász emlegeti, konyakkal és rummal is akarnak hasonló kísérletet végezni, de nagyon kevés borász vállalkozott eddig rá. Jelenleg gyakorlatilag lehetetlen ilyen bort vásárolni” – tette hozzá.