Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Random Trip improvizatív-örömzene projekt 2009 óta fontos szeglete a hazai könnyűzenei életnek. A bulik különlegessége, hogy sosem tudjuk, mi fog történni percek múlva, hiszen a csapat hétről hétre más összeállításban áll fel és a színpadon találják ki a műsorukat. Felsorolni is nehéz lenne, ki mindeni zenélt már a Random Trip bulikon, a zenekar két állandó tartópillére Delov Jávor, a Turbo dobosa és a Random Trip megalapítója, valamint DJ Q-Cee, a Vinyl Warriorz lemezlovasa. Most közel 50 hazai sztár közreműködésével megjelent az első Random Trip album, melyet egy lemezbemutató koncerten élőben is meghallgathatunk május 11-én a Budapest Parkban. A koncerten – amely ráadásul ingyenes – a lemezen közreműködő zenészek közül majd negyvenen lesznek ott. Az album és a koncert kapcsán Delov Jávorral, a Random Trip alapítójával beszélgettünk.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

Gondoltad volna, amikor hét évvel ezelőtt megtartottátok az első Random Trip koncertet, hogy egyszer eljuttok idáig? Önálló lemez, óriási koncert…
Valójában nem is gondolkodtam ezen. Csak azt ismételgettem magamban, csinálni kell, mert az embereknek igényük van arra, hogy kedvenc zenészeiket szabadon örömzenélni hallják. Azt is tudtam, mi az, amit másképp szeretnék csinálni, a korábban is működő, improvizatív programokkal színpadra álló formációkhoz képest.

Mit szerettél volna másképp csinálni?
Korábban mindig hiányoltam a vokált, az emberi hangot az improvizációs zenekarokból. A Random Trip előtt jó néhány instrumentális, improvizatív klubesten részt vettem. Imádtam őket, de mindig volt bennem egyfajta hiányérzet. Nem áll tőlem távol a hangszeres zene, kiváló muzsikusokkal játszhattam együtt, de mindig hiányzott az emberi hang a produkcióból. Azt gondolom, hogy a közönség számára is sokkal inkább fogyasztható, befogadható egy énekessel működő formáció, mint egy instrumentális produkciókkal színpadra álló zenekar.  Az énekesnek vagy a rappernek óriási szerepe van abban, hogy a produkció könnyebben befogadható legyen, a közönség sokkal könnyebben tud nyitni segítségükkel akár a számukra kevésbé ismert zenei világ felé is.

Delov Jávor (Fotó: Wlcsek András)

A legnépszerűbb hazai zenészek és énekesek szerepeltek az elmúlt hét évben a Random Trip színpadon. Csak néhányat emelve ki a sorból, a Margaret Island, az Irie Maffia, a Halott Pénz, a Brains, az Akkezdet Phiai, a Zagar, az Ivan & The Parazol, a Supernem, a United, a Hősök, Fábián Juli & Zoohacker, a Punnany Massif, a Mary PopKids és a Quimby zenészei, de számos külföldi előadó is fellépett már veletek. Mindig azonnal kötélnek álltak, amikor felkérted őket? Hiszen ez nyilván számukra is új világ volt…
Szívesen vállalták a feladatot, de azért többekben volt, sőt sokakban a mai napig is van egyfajta egészséges félelem, hogy „jaj, biztos tudok-e improvizálni” vagy „szent ég, szöveget is ott kell kitalálnom”… Aztán hamar rájönnek, mennyire jó dolog is az improvizáció, mekkora szabadságot ad, micsoda örömet okoz. A szövegproblémára – ha van ilyen egyáltalán – azt szoktam javasolni, hogy ne próbáljanak mindig ott helyben új dalszöveget kitalálni, hanem egészen egyszerűen valamelyik ritmusban stimmelő daluk szövegét énekeljék rá az adott dallamra. Ez mindig működik, de nagyon sokan helyben is nagyon jól improvizálnak új szövegeket. Egy zene esetében a színpadról áramló energia, a hangulat, az atmoszféra a fontos. Ha a varázslat egy már ismert szöveg új alapokra helyezésével is megtörténik, akkor az is nagyon jó!

A Random Tripen csak a zene a lényeg, a szöveg másodlagos?
Egy efféle improvizációs formációnál másképp kell tekintenünk az énekre és az énekesre, mint mondjuk egy rádiós sláger esetében.  A vokalista itt hasonló funkciót tölt be, mint bármelyik hangszer, a gitár vagy a trombita. Fontos, hogy jól énekeljen és átadja a hangulatot, az érzéseit, de ha véletlenül nem a legkidolgozottabb rímekkel, vagy nyelvtanilag nem pontos angolsággal teszi ezt, akkor sem történik semmi baj.

Mikor jutottatok el odáig, hogy az egyszeri és megismételhetetlen produkciók, az improvizációs koncertek után megszülessen egy rádiós sláger vagy akár egy egész album is?
Egyrészt olyan sokan kérleltek minket, hogy végre valamilyen kézzelfogható formában is meghallgathassák a zenénket, hogy végre engednünk kellett az unszolásnak. Másrészt én magam is szerettem volna afféle zenei korlenyomatot palackba zárni. Számtalan olyan improvizatív zenei pillanatunk volt, amely valódi közös szárnyalást, megismételhetetlen flow-élményt hozott, de ezek elszálltak a semmibe. Nyilván attól ilyen jó a dolog és az adja az egésznek a varázsát, hogy mindez egyszeri és megismételhetetlen, de mégiscsak nagyon szerettem volna ezeket a különleges és emlékezetes pillanatokat megörökíteni. Mondhatjuk, hogy a közönség és a mi közös álmaink valósultak meg ezzel az albummal.

Random Trip koncert (fotó: Somay Márk)

Ráadásul nem is akárhogyan, a hazai könnyűzenei élet színe-javát sikerült összetrombitálni a lemezre.
Valóban, közel 50 ember szerepel a lemezen a feltörekvő fiatal generáció előadóitól kezdve napjaink legnagyobb hazai kedvencein át igazi legendákig. Nagyon kerek és nagyon szerethető, a Random Trip nyolc évéhez méltó végeredmény született.

Az albumon szereplő dalok hozzák a Random Triptől megszokott stílust?
Természetesen. Annyi a különbség, hogy ezúttal egy könnyebben fogyasztható, úgymond „zanzásított” verzióban hallgathatja a közönség a zenénket. 10-12 perces jammelések helyett itt 4-5 perces dalok várják a hallgatót, ezért azok is ráhangolódhatnak vele a Random Trip zenéjére, aki még sosem voltak a koncertjeinken.

Delov Jávor (Fotó: Peetphoto)

Mennyire marad „random”, a Random Trip, ha rögzített, nyilván előre megírt dalokról beszélünk?
Azt gondolom, hogy ettől függetlenül mi ezután is improvizálni fogunk, a Random Trip játékossága nem veszik el attól, hogy írtunk néhány számot. Most elkészült a lemez, kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy ennyi zenészt sikerült nemcsak a stúdióba, de még a lemezbemutató koncertre is összeszervezni, de nyilván ezután sem csak ezeket a dalokat fogjuk játszani a koncerteken. Remélhetőleg lesz rá alkalom, hogy minél többször előadhassunk közülük néhányat, de a Random Trip marad, ami eddig is volt, egy változó felállású, örömzenélős, improvizatív projekt.

Fergeteges húzás, hogy a lemezbemutató koncertre egy nemcsak exkluzív, de összeállításában is igen különleges gárdát sikerült összetrombitálni, Tátrai Tibortól Kiss Tibin át Fábián Julin és a hip-hop hazai sztárjain keresztül egészen Szabó Balázsig vagy Tóth Veráig.
Közel nyolc hónapos szervezés eredménye, hogy ez a rengeteg fantasztikus előadó most mind egy színpadon állhat. Közel negyven zenész szerepel a koncerten, a lemezen szereplő dalok közül majdnem mindet meg tudjuk majd szólaltatni eredeti verzióban. Nyilván ez még mindig csak néhány változat abból a több száz féle kollaborációból, amely az elmúlt hét év alatt a Random Trip bulikon összejött, de azt gondolom nagyon eredményes együttműködések születtek. Ezer ötletünk lett volna még, de talán egyszer ezek is megvalósulhatnak majd.

A lemezbemutató koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Már tavaly volt egy koncertünk, amely az Opel jóvoltából, amelyre ingyenesen, regisztráció alapján érkezhetett a közönség, és óriási sikernek bizonyult. Most mellettük mellénk állt még a Simple is, így ha valaki regisztrál az applikáción, ott is lehet velünk a lemezbemutatón. Óriási eredménynek tartom, hogy ilyen nagynevű cégek úgy gondolják, hogy érdemes felkarolni a projektet, hogy a Random Trip megérdemel egy ekkora támogatást. Nem is beszélve arról, hogy vendégül láthatjuk rajongóinkat, akikkel együtt ünnepelhetjük meg az első Random Trip album megjelenését.

Ünnep ez számodra?
Nemcsak számomra, de az egész hazai könnyűzenei szcéna számára. Remek bizonyíték, hogy igenis születnek jó dolgok, amelyekre érdemes odafigyelni, hogy érdemes küzdeni, mert a vágyaink igenis valóra válhatnak. A Random Trip jó példa arra, hogy ennyire sokféle műfajból érkező, különböző személyiségű zenész milyen remekül tud együtt dolgozni, hogy micsoda örömet jelent az együtt muzsikálás. A lemez kapcsán végre nem a széthúzásról kell szólnunk, hanem arról beszélhetünk, hogy ezek az emberek a zene erejétől inspirálva milyen jól tudnak együttműködni. Ebben a projektben mindenkit a zene szeretete, a közös játéka szabadsága motivál, erre épül az album, erről szólnak a dalok és a klipek is.

Random Trip (Fotó: Wlcsek András)

A lemez címe és a most megjelent klip címe is Zenehíd. Összetart és összeköt stílusokat?
A Zenehíd pont azt fogalmazza meg, amiről a lemez szól. Azt, hogy folyamatosan építkezünk, folyamatosan azon dolgozunk, hogy hogyan hozzuk ki magunkból és egymásból a legjobbat. Arról szól, hogy nem számít, mennyire különbözőek vagyunk, ha megpróbáljuk megérteni és elfogadni egymást nagyszerű dolgokat alkothatunk együtt. Azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen jó eredményt hozhat, ha nyitottak vagyunk mások felé, ha meghallgatjuk és végig gondoljuk mások ötleteit, véleményét. Meg kell tanulnunk, hogy nem csak az a jó, amit mi csinálunk, hanem néha érdemes kalandozni más gondolatok, vagy zenei téren más stílusok felé. Kiváló bizonyíték erre az a dal, amelyben együtt zenél Palya Bea, Szabó Balázs és Saaid, vagy az, hogy Tátrai Tibor elfogadta Kiss Tibit ritmusgitárosnak maga mellé. De említhetném a hiphop sztárokkal együtt dolgozó Dés Lászlót vagy bármelyik kollaborációt is. Itt nem az számít, hogy ki honnan jön, hány éves, mit tett le eddig az asztalra, hanem itt egészen egyszerűen csak a zene számít. Ezt tökéletesen bizonyítják a dalok.

Lesz folytatása a lemezbemutató koncertnek?
Elképzelhető, hogy lesz majd igény, hogy ezután is összehozzunk majd egy-két grandiózus koncertet, de természetesen ez óriási szervezést igényel. De egy-egy dal biztosan előkerül majd a koncertjeinken, hiszen a lemezen szereplő előadók nagy része állandó szereplője a Random Trip buliknak. Egyelőre nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy a közönség hogy reagál majd az album dalaira.

 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •