Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 108
 •  
  108
  Shares

Kiss Ferenc világzenei formációjával, az Etnofonnal már többször lépett fel Novák Péter, az utóbbi időben azonban a műsort és a hangzást is Péter világához igazították, azaz rockosabb lett a hangkép, és persze a Kimnowak slágerei  is szerepelnek a repertoárban. A társulás nemrég teltházas koncertet adott Kassán és a Fonó Budai Zeneházban, tavasszal színházi turnéra indulnak. Velük játszik többek között Kuczera Barbara, Szokolay Dongó Balázs, Küttel Dávid, és az alapító Kiss Ferenc. Novák Péterrel beszélgettünk. 

PZL – 061.hu

Az Etnofon zenei mintavételei sokrétűek, balkáni, török motívumok ugyanúgy megtalálhatók ebben a muzsikában, ahogy erdélyi tájegységek hangjai is. Volt vita arról, hogy egy crossover legyen a népzenei hozzáállás, vagy 2019-ben ez már nem is lehet kérdés?
Véleményünk szerint soha nem is volt az, de egy lassan három évtizedes projekt esetén (Etnofon Zenei Társulás), ami többek között a korábbi évtizedek alkotói termésének (Kolinda, Vízöntő) gondozása okán pattant ki Kiss Ferenc mesterünk fejéből nem is lehet… Az autentikus a hiteles szinonimája, így a zenetörténeti cezúrák, mániák és skrupulusok helyett a szívünkre hallgattunk az aktuális repertoár összeállításában, mint mindig. Jóízlés; talán ez lehetne a kulcsa minden hasonló ötletnek, és kétségtelen, hogy „világzene“ címén minden szart rá lehet sózni az emberekre. Szeretnénk hinni, hogy az előbbi ligában játszunk!  

Fotó: Gál Bereniké

Ahány koncert, annyi felállás? 
Az Etnofon számtalan felállásban játszik a duótól a nyolctagú kétlábdobos nagyzenekarig, ez alkalom- és helyszínfüggő. A zene általában többféle hangszereléssel bír, ezek a dalok különösen. Kifejezett örömünket leljük abban, hogy a körülményekhez és a hangulatokhoz igazítsuk az előadást, akár menet közben változtatva az eredeti koncepción.  

A Kimnowakban nem láttalak gitározni, itt viszont, ha kell, ritmusgitározol és a basszusgitárt is előveszed…
Gyerekkorom óta több hangszeren játszom, komoly gyűjteményem is van, főleg gitárokból. A dalokat is jellemzően gitárra írom, de még az énekszólamok, hangszerelési ötletek kapcsán is ezt a hangszert részesítem előnyben. Így aztán minden Kimnowak lemezen is pengettem, de ott élőben más volt a koncepció és az elvárásunk a frontemberi státuszt illetően. 

Nagy László halála után fokozatosan veszített a népszerűségéből. Ti viszont lelkesen játsszátok Nagy László verseinek megzenésítéseit. Honnan jön ez a dafke-szeretet?
Az irodalom úgy általában veszít a népszerűségéből, mint minden, amin egy kicsit is gondolkodni kell, de esetünkben nem az iniciálén, hanem a tartalmon van hangsúly. Amúgy semmi dafke, a költő halálának évfordulóján kapott felkérést Kiss Ferenc az életmű megzenésítésére, erre rántott össze egy alkalmi felállást, és ez lett az alapja közös zenélésünknek. Szóval, több mindenért tartozunk köszönettel Nagy Lászlónak, akit ajánlunk mindenki szíves figyelmébe. Tagadhatatlanul a XX. század második felének legnagyobb hatású lírikusa a magyar irodalomban! 

Fotó: Gál Bereniké

A zenekar tele van jó nevű alkotókkal, erős egyéniségekkel. Könnyű a közös munka, vagy éppen nehezen csiszolódnak össze az elképzelések?
Tapasztalatokban gazdagok az elmúlt évek, megtanultunk egyet, s mást egymásról és magunkról is. Nők, gyerekek, már unokák is mindenfelé, afféle cigánytáborként utazunk a koncertekre, ha úgy hozza az élet, de van közös disznóvágás program is. Rengeteg veszteség éri az embert szüntelen, semmi nem tud fontosabb lenni az együtt töltött időnél, nehogy már egy akkordmenet legyen az! Ez a társaság nem egy ego-bajnokság, évtizedes barátságok szövetsége. 

Néha Korom Attila is fellép veletek, így van némi underground svungja is a dolognak. Így aztán gondolhatná az ember, hogy akár elmehetne a dolog afféle Wovenhand vagy 16 Horsepower-féle vadulásba is….
Fogalmazzunk úgy, hogy az említett baráti kör igazán széles, a zenekari forma lehetőségein túlmutató értékes merítés, ráadásul a zenei társulás, mint közösségi állapot is ezt sugallja, szóval velünk színpadra állhat boldog, boldogtalan. Köszönjük a leendő és megtisztelő összehasonlítást az említett formációkkal, de igazság szerint mi lényegesen nagyképűbben tekintünk a saját kulturális közegünk sokszínűségére, annak soknemzetiségű multikulturális hatásaira. Ez mindenképpen helyzeti előny egy heterogén zenei közeghez képest, hogy tudunk-e vele élni? Ez lesz majd a következő évek kérdése.  

Fotó: Gál Bereniké

Játsszátok a Tavaszi szél egy sajátos, dinamikus verzióját. Hogy álltok hozzá az eredetihez, mi az, ami szent és mi az, ami lehet profán?
Eredetiségvizsga nincs a folklórban, de amennyiben a legismertebb, Weiner Leótól  Freddie Mercuryig népszerűsített verzióra gondolunk, annál az általunk játszott Vízöntő parafrázisa pont egy érdekesebb dallamvezetésű gyűjtésből merít. Érdekes adat népzenénkről általában, hogy több mint 300 ezer különböző dallam és szöveg variánst különböztet meg, és ugyanennyire tehető a néptánclépések, kombinációk száma. Döbbenetes mennyiség, összehasonlításképpen a hatalmas német, vagy frankofón nyelvterületeken ez a néhány tízezres nagyságrendet, ha eléri! De hogy mi az eredeti? Erre még az etnográfia sem ad biztos választ. Így aztán megint az ízlésnél köthetünk ki, mint egyetlen iránymutató, no és ott van Bartók és Kodály „a két remix király“, ahogy az Amorf Ördögök énekelte meg megkerülhetetlen személyüket anno.  

Van-e valami határozott terv a zenekarral, hogy 2020-ban eddig szeretnénk eljutni, lemez, stb…. Mi lesz a zene társulás következő nagy dobása?  
Egyrészt nem kerget semmi, nem csak ebből élünk, elsősorban érzelmi, nem egzisztenciális kérdés a színpadra állás, ami megnyugtató. Ugyanakkor éppen ezért izgat minket, mert még mindig élmény, esemény, mondjuk úgy nyilvánosság előtt gyakorolt mentálhigiénés karbantartás és önreflexió. Miután ennek szükségét országos és nemzetközi szinteken egyaránt érzékeljük adekvát, hogy eljussunk a közönséghez, a lehető legtöbb, hiteles fórumon. Nem aprózzuk el: tavasszal egy színházi turnéra készülünk, ősszel délkelet Ázsiába, nyáron meg a művészfesztiválok meghívásainak teszünk eleget. Ami a kiadványokat illeti, már nehezebb a kérdés, de a dalok felvételét elindítottuk. Hogy miként lesz hozzáférhető az még a jövő zenéje. 

Vezető kép: Gál Bereniké


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 108
 •  
  108
  Shares