Miri Regev, Izrael új kulturális minisztere befagyasztotta a haifai arab színház állami támogatását, és ugyanezzel fenyegetőzve levetetett egy filmet a júliusi jeruzsálemi filmfesztivál programjából, mert nem támogatja az “államot sértő” művészetet.

MTI

A politikus – egykori katonai főcenzor – szerdán elhatározta, hogy megvonja az állami támogatást az al-Midan nevű haifai arab színháztól, mert az Párhuzamos időben címmel olyan darabot ad elő, amelyet egy izraeli katona megölésében bűnrészes palesztin terrorista története ihletett – közölte a Háárec című izraeli újság.

Regev azt állította, hogy az intézménynél feltárt pénzügyi szabálytalanságok vezettek lépéséhez, korábban ugyanakkor azzal fenyegetőzött, hogy megvonja az állami forrásokat az olyan kulturális intézményektől, amelyek “megsértik az államot”.  A színház Párhuzamos időben című előadása Valid Daka palesztin merénylőről szól, akit Móse Tamam izraeli katona elrablásának és megölésének eltervezéséért ítéltek el.
Múlt héten Naftali Bennet, az új oktatási miniszter az ellentmondásos és sokat vitatott darabot levette a diákoknak megtekintésre javasolt színielőadások listájáról.

Regev megfenyegette a Jeruzsálemi filmfesztivál szervezőit is a költségvetési támogatás megvonásával, mert a fesztivál programján egy Jigál Amírról, Jichák Rabin kormányfő gyilkosáról készült dokumentumfilm is szerepelt. Vélemények szerint az alkotás az ultrajobboldali merénylő emberi arcának, házasságának, fiához fűződő kapcsolatának ábrázolásával szimpátiát kelthet a nézőkben, és ezért minden politikai oldalon komoly bírálatokat vont magára.

Az ultimátum hatására a Félelmen túl című dokumentumfilmet visszavonták az évek óta anyagi nehézségekkel küzdő fesztivál nyilvános vetítéseinek sorából, de leadják néhány nappal a hivatalos megnyitó előtt, és továbbra is részt vesz a dokumentumfilmek versenyében. A Háárec cikke szerint számos izraeli filmművész bírálta a fesztivál döntését, mert a művészi szólásszabadság korlátozásának, cenzúrának tekintik a program miniszteri nyomásra történő megváltoztatását.  Az utóbbi napokban heves viták kezdődtek Izraelben a művészi szólásszabadság védelmében Miri Regev, a Likud párt soraiból jelölt “héja” kulturális miniszter és a művészvilág meghatározó szereplői között.