A 2017 óta zárva tartó, idén 150 éves Iparművészeti Múzeum csupán néhány hétre ugyan, de öt év után ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A felújítására váró épület ezúttal olyan műtárgyaknak ad otthont, amelyek szintén az újjászületésükre várnak. Ez a kissé rendhagyó bemutató a 735. kiállítás az 1872-ben alapított múzeum regisztrált tárlatainak sorában. A kiállítás az Esterházy-kincstár súlyosan megsérült, részben megsemmisült vagy apró darabokra tört, de a magyar főúri luxust reprezentáló dísztárgyaiból mutat be válogatást. Ezek a roncsok a háború értelmetlen pusztításának nyomait magukon viselve mementóként várják, hogy a szakszerű és átgondolt restaurátori, illetve rekonstrukciós beavatkozás révén régi szépségükben újjászületve, egykori egységükben újra bemutathatóvá válhassanak. Az Iparművészeti Múzeum aktív részese és alakítója lett ezen unikális kincstár XX. századi történetének.

061.HU

A kiállítás ötlete merész kortárs gondolatban fogant: nem a tökéleteset, a fényeset, a hibátlant bemutatni. Ha úgy tetszik: ez egy kvázi anti-kiállítás, de egyben korszerű, virtuóz vállalás is. Hirdetni országnak, világnak, hogy mindennek örülni kell. Nemcsak a hibátlan képes ragyogni! A sérült, a törött is ott rejti magában a fényt és az újjászületés reménységét. Restaurálásra váró tárgyak egy megújulását váró, csodálatos épületben. Erős megfeleltetés, hangsúlyos kettős allegória. Az értékmentés, a kultúra, a kulturális örökség hősies megóvására tett erőfeszítések egyúttal bizonyosságot jelentenek a nemzet, s az emberiség, számára is reményről, jövőbe vetett hitről és bizalomról. Apró darabokra tört a kincstár 1680 körül Nürnbergben készült fajanszedénye is, amelynek purpur (bíbor) festésű nőalakját sokáig a háború istennőjével, Bellonával azonosították. A töredékeiből föltámadó, restaurált korsón látható figura azonban, aki fáklyájával perzseli fel a fegyvereket, valójában a háború végének allegóriája: Paxot, a békét jelképezi.

 

Belépés kizárólag előre megváltott jeggyel, kísérettel, az alábbi időpontokban: csütörtök, péntek, szombat 14:00, 15:00, 16:00, 18:00, 19:00, 20:00

A videót készítette: L. Szabó Fruzsina, Turbék Attila, Szabó Vivien

A videó bármely részletének használata engedélyköteles!