Május 17-én indult útjára az E-Tour Europe szervezésében az az elektromos-autó karaván, amely egyfajta szelíd demonstrációval kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy az elektromos autózás az utazás reális alternatívája. Mintegy 4.200 km megtétele után tegnap érkeztek vissza Münchenbe. Az egy hetesre tervezett út során a résztvevők 9 európai fővárosba látogattak el, így többek között Budapestre is benéztek tegnapelőtt. Az ünnepélyes vendégfogadásra a WestEnd külön meglepetéssel készült, hiszen már május 22-én átadta azt a három ingyenesen használható gyorstöltő állomást, amelyek egyidejűleg 15 elektromos autó töltését képesek ellátni. Amíg a konvoj érkezésére vártak, az érdeklődők az ELMÜ által szervezett bemutatótereken tájékozódhattak a takarékosabb energiafelhasználás módjairól, a délutáni órákban begördülő elektromos autócsodák jelentették azonban az igazi látványosságot.

SUSÁNSZKY MÁTYÁS – PestiMese/Nulla6egy Facebook-csoport

A kedvenc természetesen a két Tesla S-típusú dög volt, amelyek 4,4 mp alatt érik el a 100 km/h-s sebességet, 422 lóerő mozgatja őket, és egy töltéssel 400 km-t képesek megtenni. A modellt előszeretettel hasonlítják az árban is hasonló kaliberű Audi S7 Sportback-hez, mivel a Tesla hasonló menettulajdonságú, de üzemanyag-takarékosabb. A kisebb pénzű rajongók több kisebb autót is megcsodálhattak, többek között a Nissan Leafet, amelyről már korábbi cikkünkben is beszámoltunk. A BudapestTaxi egyelőre két ilyen 109 lóerős verdát közlekedtet Budapest útjain, de várjuk a folytatást.

A kisebb autók között megcsodálhattuk még a bájos Mitsubishi i-Mievet, amely egy töltéssel 150 km megtételére képes, és nagyjából 10 millió forintba kerül. Hasonló áron juthatunk hozzá a Fiat 500 111 lóerős elektromos változatához, amelynek 140 km a hatótávolsága. A felvonult autók közül minden bizonnyal a legkülönösebb a Reva Lion elnevezésű miniverda volt, amely jó kezelhetőségével, 80 km/h-s maximális sebességével és 80 km-es hatótávolságával kifejezetten ideális városi autó, és az ára sem annyira elborzasztó (3.9 millió HUF). A Reva Lion a Környezetbarát Közlekedésért Egyesület (ETA) által meghírdetett Legjobb városi autó kategóriájának kétszeres győztese, és idehaza kedvezményes feltételekkel is megvásárolhatjuk, ha szívügyünk a környezetkímélő közlekedés.
Igazi öröm volt találkozni a nemrégiben bemutatkozó magyar fejlesztésű Modulo, Medio ELectic elnevezésű buszával. Az alacsonypadlós, kifejezetten tágas és különleges panorámájú jármű 65 fő szállítására képes, és 5 óra töltéssel mintegy 100 km megtételére képes.

Íme hát bemutatkozott a jövő néhány közlekedési eszköze, amelyek bizony még mindig kicsit drágák, korlátozott az alkalmazhatóságuk, és valódi előnyeiket a tömeges megjelenésükig valójában nem élvezhetjük. Van például olyan érv, hogy az elektromos autók olyan halkak, hogy az már veszélyes, hiszen nem figyelünk föl időben a jöttükre. Hát persze, amíg több százezer benzines, meg dízeles autó dübörgése nyomja el az egy szem elektromos autó surranását, mégis mire számítunk. Mégsem az a megoldás, hogy lemondunk az elektromos hajtásról, hanem az, hogy lassan lecseréljük végre a koszos, büdös és káros autóinkat csöndesre, tisztára és környezetbarátra.

Hagy utaljak vissza egy gondolat erejéig arra a Kovács Attilára, aki az Eiffel Palota megnyitóján nyilatkozott nekünk az innovatív gondolkodás hasznáról. Az ő véleménye szerint megéri, még ha egyelőre drágább is, a környezettudatos technológia alkalmazása, hiszen ezzel ösztönözzük a fejlesztést és a kutatást. Egy multinacionális cég persze könnyebben áldozhat ilyen kiadásokra, jogos kérdés azonban, hogy mi átlagemberek hogyan hathatunk a piacra, ha nem engedhetjük meg magunknak az elektromos autó fényűzését, akik pedig megtehetnék, inkább óriáskerekű böhömöket vásárolnak, hogy azzal menjenek le a kisboltba tejért, meg a pincsivel a szoliba. Nekünk valószínűleg egyelőre a remény marad, hogy a közösségi közlekedésben egyszer csak megjelennek az elektromos buszok, mondjuk épp a Moduloé, amire büszkén fölcsattoghatunk környezetbarát módon közlekedni. És idővel elérkezik majd a nap, amikor megvesszük végre az első elektromos autónkat. A városokban pedig csönd lesz, és tiszta levegő…

Mindenesetre egy már ma is biztos. Az álomautók közé a Tesla jóvoltából bekerültek az elektromos járgányok is. Ez már nem a dodzsem kategóriája…