Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Néprajzi Múzeum két mozgóképes alkotása is díjat nyert a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által szervezett FAIMP 2.0 fesztiválon. A díjátadót szerdán rendezik meg Sanghajban, amelyen részt vesznek a filmek készítői, Csorba Judit és Koltay Erika.

MTI

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa audio-vizuális szekciója, az AVICOM, évente megszervezi a FAIMP 2.0 fesztivált, amely a múzeumok és kulturális intézmények audiovizuális produkcióinak, innovatív multimédiás fejlesztéseinek és interaktív kiállítási installációinak seregszemléje. Ezen a nemzetközi szakmai megmérettetésen nyert díjat a Néprajzi Múzeum két alkotása.

A múzeum Tojásgyűjteményének költözés előkészítési munkálatait bemutató, rövidfilm kategóriában díjazott “Fragile” fényt derít a több ezer darabot számláló kényes kollekció érdekességeire, szakmai műhelytitkaira – olvasható a múzeum hétfői közleményében.

A dokumentumfilm kategóriában versenyző “Ribbons and Branches” Maglód pünkösdi templomdíszítési szokásait mutatja be.

A templomok májusfákkal történő pünkösdi díszítése középkori eredetű népszokás, amely a 19. század végére már csak néhány evangélikus településen maradt fenn. A díjazott alkotók egyúttal a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében megvalósuló konferencián is előadnak.

A közleményben felidézik, hogy a Néprajzi Múzeum még 2017-ben együttműködési megállapodást kötött a Kínai Nemzeti Néprajzi Múzeummal, majd 2018-ban Pekingben egy nemzetközi konferencián Kemecsi Lajos főigazgató tartott a budapesti Néprajzi Múzeum kínai gyűjteményét bemutató és elemző előadást.

A múzeumi gyűjtemény értékeit és jellemzőit a kínai és magyar partner intézmények által közösen indított néprajzi/antropológiai szakfolyóirat (Studies on Cultures Along the Silk Road) első számában megjelenő tanulmány is feltárta. Mint írják, a kibontakozó együttműködés a jövőben a két múzeum közötti kiállításcseréket, közös kutatási és publikációs projekteket eredményezhet.

Beszámolnak arról is, hogy bár a Néprajzi Múzeum jelenleg zárt ajtók mögött készül a költözésére, az intézmény Etnotube nevű YouTube csatornáján futó kisfilmek a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik a költözés fázisait, az egyes gyűjteményeket, aktuális kihívásokat, izgalmas felfedezéseket:

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •