Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és a GuideNow által fejlesztett okostelefonos applikáció nyerte az AVICOM (az ICOM nemzetközi múzeumi szervezet Audiovizuális, Új Média Technológiák és Közösségi Média Nemzetközi Tanácsa) idei pályázatának Mobil Alkalmazások kategóriáját, melynek harmadik díjával a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM) jutalmazták.

MTI

A múzeumi digitális fejlesztéseket támogató nemzetközi szervezet 2018-as díjait a németországi Kommernben csütörtökön és pénteken megtartott konferencián adták át – közölte a Nemzeti Múzeum. Az MNM díjnyertes alkalmazását az intézmény Anna – Változatok székely asszonysorsra című kiállításán lehetett megismerni, de a Kelet és Nyugat határán című állandó régészeti kiállításban is használható.

Az időszaki tárlatot a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum mutatta be először, innen érkezett Budapestre. A kísérleti kiállítás egy 20. századi női karakter, Anna életútját kíséri végig; a történet elemei részletes kutatáson alapulnak, az egyes élethelyzetek és megjelenítésük pontos képet fest a bemutatott helyzetről, de maga a karakter fiktív.

Anna egyes szám első személyben meséli el történetét, így a narráció a kiállítás szerves részévé válik, összeköti a személyes, szubjektív igazságot a történelmi valósággal. A látogató egy elágazásnál dönthet Anna további életéről is, aktív résztvevője a karakter történetének. A kétnyelvű hanganyag magyar változatában Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekese kölcsönözte Anna hangját.

Magyar múzeum érdemelte ki idén a Mobil Alkalmazások kategória harmadik díját is: a Petőfi Irodalmi Múzeum a nagyszalontai Csonkatoronyban nemrég nyílt kiállításához kifejlesztett applikációjával nyerte el az elismerést. A budapesti irodalmi múzeum az Arany János-emlékév keretében kapta meg a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum épületében – az úgynevezett Csonkatoronyban – működő kiállítás megújításának feladatát.

A Csonkatorony teljes körű felújítása után megnyílt új kiállításban a város története mellett Arany életét, pályáját is megismerhetik a látogatók, megtekinthetik a költő budapesti dolgozószobájának restaurált berendezését, de teret kapott a megemlékezés, a versekkel való találkozás helye is, a legfelső szint pedig kilátó és játéktér lett.

A kiállításba digitális technikát nem lehetett beépíteni, ezért született az a döntés, hogy a látogatók saját eszközeikkel, egy zárt WiFi-rendszeren keresztül, több nyelven is hozzájuthassanak a kiállítást kiegészítő extra tartalmakhoz – közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum.

fotó: mnm.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •