Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Orgonák éjszakája programjait idén már nemcsak Magyarországon, hanem 4 kontinens 25 országában is végigkísérhetik május 18-án a zenerajongók, Dél-Koreától kezdve Japánon át Törökországig és Franciaországtól Olaszországon át Kínáig vagy az Egyesült Államokig. Guiness rekord kísérlethez hasonló ősbemutatókkal, exkluzív programokkal ünnepli a közönség és a rendező Filharmónia Magyarország a hangszerek királynőjét!

Az Orgonák Éjszakája programsorozat célja, hogy megismertesse ezt az igazán összetett, bonyolult hangszert, melynek minden darabja olyan, mint egy egyéniség, minden hangszer más. Koncerttermekben, templomokban lesznek hangversenyek hangszerekkel énekes szólistákkal, de különleges helyszíneken is megszólal majd az orgona digitális verziója: Budapesten a legnívósabb koncerthelyszínek mellett a legváratlanabb helyek is szerepet kapnak. A Zeneakadémián Hannfried Lucke és Cameron Carpenter szólaltatja meg az orgonát, a Mátyás templomban pedig Francesco Finotti. A Magyar Zene Házába „Orgonavirágzás” címmel érkezik igazi családi élménykoncert a Danubia zenekarral és Balatoni Sándor orgonajátékával. Q Fővárosi nagycirkuszban, a harkányi éjszakai fürdőben, moziban, parkban, az Állatkertnél, a Nemzeti Múzeum előtt vagy akár a Bálnánál is szól majd a hangszerek királynője.

A Balatonfüredről induló Szigliget nevű sétahajón is meghallgathatnak majd egy unikális orgonakoncertet a Balaton közepén naplementekor, sőt a moziorgonát megidézve, a budapesti Uránia moziban egy némafilmre játszik majd a hangszer, nem mindennapi lehetőségként nosztalgiázhatunk. Szegeden a zenélő szökőkútból is orgona dallamai áradnak aznap. Számos helyszínen találkozhatnak az instrumentummal nemcsak a fővárosban, de az összes vidéki nagyvárosban, 45 kistelepülésen a Petőfi Kulturális program részeként és csatlakozó programok által az egész országot beszövi a több, mint száz esemény aznap. Érdemes tehát a filharmonia.hu oldalon körülnézni, de a filharmónia applikációját letöltve megtudhatjuk hol lesz esemény tartózkodási helyünk 50 km-es körzetében.

„Egyfajta kulturális csereprogram szerepét is magára ölti a rendezvény, hiszen a nagyvilágban az ország kiemelkedő orgonistái koncerteznek majd, Magyarországon pedig a számtalan programban külföldi művészek is színesítik a palettát.”

– mondta

Szamosi Szabolcs a Filharmónia Magyarország ügyvezetője, a program megálmodója, aki maga is orgonaművész. A hatalmas érdeklődésnek megfelelően több koncertre már csak elvétve lehet jegyet kapni, de még mindig megéri körülnézni a programok között. Orgonaélményről semmiképpen sem marad le, aki szeretne részese lenni az Orgonák éjszakájának: a Zeneakadémia előtti kivetítőn nyomon követhetik az érdeklődők a koncertteremben zajló eseményt, a Filharmónia Magyarország honlapján, Vimeo és You tube csatornáján pedig stream-elve közvetítenek majd koncerteket nemcsak Magyarország több városából, de Rigából, Szöulból, Brüsszelből , Párizsból is. A külföldi Liszt Intézetek együttműködésének köszönhetően több városban szinte már idén fesztivál méretűvé bővül az Orgonák
éjszakája , mint például az Örök Városban, Rómában vagy Londonban.