Megjelent Tóth Viktor jazz szaxofonos, zeneszerző hetedik lemeze LAMU címmel, a belga elNegocito kiadó gondozásában. A szaxofonos három sikeres koncertfelvételéből állította össze az anyagot, amelyet az elmúlt években a Mahasimadavi Players elnevezésű nemzetközi sztárgárdával vett fel. A lemezbemutató koncertet március 29-én a jazzszaxofonozás legnagyobbjával, Kenny Garret-tel közös esten tartják a MOMkult-ban a Get Closer Jazz Fesztivál keretében.

061.hu

A LAMU című új lemezen olyan nagyságok játszanak, mint az amerikai Hamid Drake (dob), Bart Maris Belgiumból (trombita), a német afro rapper Simple One, Szandai Mátyás Párizsból (bőgő) és 13 éves kora óta játszó „csodadobos” Hodek Dávid. Tóth Viktor a modern, sodró lendületű és stílusokon átívelő zenét speciálisan ezekre a művészekre írta. „Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb figurája. Zenei személyisége ugyanolyan hatással képes megnyilvánulni virtuóz postbop-fenegyerekként (a Tóth Viktor Tercettben), mint a lélekhez szóló, spirituális muzsika különleges tolmácsaként (az Arura Trióban)” – írta róla a sajtó. 2018-ban beválogatták a Kult50 kiadványba, vagyis a hazai Kultúra 50 meghatározó egyénisége közé. A Fidelio kiadványa így ír róla: „A legszikárabb magyar jazzmuzsikus”.

Tóth Viktor Climbing with mountains című albuma a 2007-es év, a Szemed Kincse a 2014-es év legjobb jazz lemeze díjat nyerte el. A 2010-es év jazz-személyiségének választották, 2014 és 2015-ben pedig az év altszaxofonosának szavazták Magyarországon. 2010-ben jelent meg Tartim című albuma majd ezt a Popping Bopping követte 2011-ben.

Fotó: Kádár Viktor

A belga elNegocito kiadó gondozásában megjelent LAMU kapható már a Mesterporta lemezboltban (1. kerület Corvin tér), valamint Tóth Viktor weboldalán keresztül megrendelhető, ITT