Nyilván nem az a legizgalmasabb kérdés, hogy megmenti-e Wonder Woman (Gal Gadot) a világot, hanem az, hogy a pilóta (Chris Pine) megdönti-e a szexi bőrdresszben szaltózó amazont, és ha megtörténik az, akkor a néző mit lát ebből. Nos, semmit. Helyette viszont megcsodálhatjuk az amazonok légióját, akikről eszünkbe juthatnak a nőket ábrázoló melós tetoválások a hetvenes évekből.

PZL – 061.hu

Az amazonok szűznemzéssel szaporodnak, vagy éppen agyagból állítják elő őket, mégis nagyon szexik, és jól bánnak a fegyverrel. Megfogalmazhatjuk így is: Diana, a themüszkirai hercegnő, amazonok királynőjének a lánya, aki csak abban biztos, hogy a szeretet ereje menti meg az emberiséget. Ehhez képest mégis harcol, amihez igénybe veszi a lövéseket hárító csuklópántot, és ha X-et formál a kezével, akkor a Maxim géppuska tüzét is elhárítja. Van pajzsa is, hasonló célból, illetve varázskardja és egy fénylő, lézerfényű varázsostora is. 


Wonder Woman (leánykori nevén Diana) egy világtól elzárt szigeten él, ami úgy néz ki, mint az Oikos görög joghurt reklám díszlete, maguk a harcos lányok szerelése pedig visszahozza a hetvenes évek végi Televíziós mesék felnőtteknek sorozat pártállami erotikáját. Az amazonok békében élnek, kiképzéssel múlatják az időt, mígnem aztán a szigetet óvó misztikus burán áthatol egy németnek tűnő, de valójában az angoloknak kémkedő amerikai pilóta, akit a németek üldöznek. Az első világháború végén járunk, mégis a németek minden gesztusa azt előlegezi, hogy belőlük lesznek a nácik, az angolok és a franciák pedig olyan ártatlanok, hogy azt sem tudják mit jelent az  a szó, hogy gyarmatosítás.


Wonder Women, olyan, mint a Béke Nagykövete az akkor még nem is létező az ENSZ-ből („feladatom, hogy elősegítem az emberek közötti jobb megértést”), tehát nem akarja kardélre hányni a németeket, ő csak meg akarja győzni Árészt, a háború istenét arról, hogy a háború rossz dolog. És amikor már azt hinnénk, hogy az abszolút gonosz Erich Ludendorff, német tábornok (Danny Huston), akkor kiderül, hogy nem, minden háború okozója egy angol politikus (David Thewlis). Tehát a fő gonosz valójában angol, akit Wonder Woman a másvilágra tessékel, így elhárul annak az akadálya, hogy az angolok megnyerjék az első világháborút. Hogy mi van?

De ha kinyírta Árészt, akkor miért jön majd el húsz év múlva a második világháború? A filmben a legizgalmasabb a steampunk vonulat, remekül megteremti a képzeletbeli első világháborús csatatereket, ugyanakkor nem különösebben életszerű az, amikor Wonder Woman a templomtoronyból kifüstöli az orvlövészt, és a torony összedől, a kisvároska lakói üdvrivalgással fogadnák az akciót, ha csak a település nem illegális kommunista tűzfészek. A Wonder Woman eredet történetét elbeszélő film eszelős hülyeség, történelmi pornó, ami csak a többi, DC-képregényfilmhez képest remekel, valójában pont olyan elnagyolt, mint egy céllövölde matricáján látható Super Lady, és minden el van állítva benne, mint az összes légpuska.

Wonder Woman
amerikai film
rendezte: Patty Jenkins
szereplők: Gal Gadot, Chris Pine, Connie Nielsen,
Robin Wright
bemutató: 2017. június 1.

Képek: Intercom