A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, Szentendrén új gyermek élményparkot adnak át május elsején, vasárnap. Csodacsűr, bábszínház, kisbolt, egy magyar népmeséket megjelenítő játszótér, fotóműterem és gyerekgazdaság – mindehhez egy friss mesekönyv is dukál, amely a helyszínen életre kel.

061.hu

A szentendrei skanzenben készül például egy varázslatos játszótér. Ez is Kő Boldizsár szobrász és alkotótársainak munkája, akik már olyan játszótereket készítettek, mint a Zöld Péter a Millenárison, a Mátyás királyos Visegrádon vagy a Tündér Ilonás a Holnemvolt parkban. A skanzenbeli Mesekert játszótéren azonban olyan magyar népmesék elevenednek meg, mint A kisgömböc, Az iregi kakasok vagy A kismalac és a farkasok. A játékok között szerepel majd a kisgömböcös szereplőket táncoltató hinta, kakasos mászóoszlop, és a csalafinta kismalacot megmozgató mókuskerék. 

A csodacsűrben óriásira nagyított tárgyak töltik meg a helyiséget, melyek egy terített asztal elemeit jelenítik meg: többek között tejes köcsögöt, kenyeret és kolbászt. A hatalmas tárgyakat belülről is fel lehet fedezni, ugyanis mindegyik tárgyban az általa szimbolizált munkafolyamatot ismerhetjük meg interaktív eszközök segítségével. A kenyérbe bújva például a vetéstől az aratáson át a molnár munkájáig követhetjük végig, hogyan készül a kenyér. Egy másik pajtában egy olyan bábszínházat hoznak létre, ahol a színpadon nemcsak nézni lehet az előadást, de akár el is játszani. Gazdag bábkészlet, színes hátterek, zajkeltő eszközök és színpadra átírt mesék forgatókönyvei várják a családokat, baráti társaságokat, hogy a paraván mögött a különféle bábkarakterek bőrébe bújva előadhassák saját meséjüket.

A skanzen egy kiállítási épületrészét fényképész műteremmé alakítják át, ahol a gyerekek a modern, digitális technikával és az 1900-as évek elejéről származó fényképezőgéppel is megismerkedhetnek. Fényképésznek állhatnak, fotózási díszletet rendezhetnek be, az ott készült képeket pedig hazavihetik. Készül egy kisbolt is, ahol a méretükre szabott pult mögött boltost játszhatnak a gyerekek: kihúzhatják az árukat rejtő fiókokat, megemelhetik a liszteszsákot, beletúrhatnak a babba, vagy beleszippanthatnak a fűszerek rekeszeibe. A játék közben azt is megtanulhatják, hogy hány deka egy kiló, belefér-e vajon öt deci petróleum a literes üvegbe, és mennyibe kerül három szem árpacukor, ha szemenként egy garas az ára.

A gyerekgazdaságban a lakóházat szintén a gyerekek által használható bútorokkal rendezték be, így kényelmesen süthetnek-főzhetnek a konyhában, de akár kemencébe is vethetik a kenyeret. A porta istállójában egy ló várja az abrakot, a tehén pedig azt, hogy megfejjék a gyerekek. Az udvaron tyúk, kakas, csibe formájú hinták és ülőkék fogadják a megfáradt apró gazdákat. Az istállóban szalmabála-ugrálót alakítottak ki, a valódi kert melletti tanulókertben pedig játékokon keresztül tanulhatják meg, hogyan kell hagymát ültetni vagy felszedni a répát.

Mindezt május elsején, a már 18. alkalommal megrendezett Alkotónapon adják át a gyerekközönségnek, amikor egész nap majálisos hangulattal és még számos más programmal várják a látogatókat.