Hetvenhárom magyar kézműves alkotásaiból nyílik tárlat a New York-i Magyar Házban, az évente szokásos adománygyűjtő gála alkalmából. A mestermunkák zömét a népi iparművészeti zsűri minősítette, és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagjai ajánlották fel adományként.

MTI

Az 1966 óta közösségi programoknak helyet adó New York-i Magyar Ház Manhattanben van, a környék magyarságának fontos találkozóhelye: a legjelentősebb magyar művészeti és közösségi programokat itt rendezik. A mostani kiállításon magyar kézműves alkotások szerepelnek, valamennyit magyarországi és határon túli magyar népművészek ajánlották fel, adományként. A kiállításra a többi között több mint száz hímes tojás érkezett, ezeket a Tojásdíszítők Egyesülete küldte, jöttek kékfestő dúcok és kelmék győri kékfestő mesterektől, festett téka Vargyasról – a tizennegyedik nemzedék óta bútorfestéssel foglalkozó Sütő Leventétől – és más értékes népművészeti alkotások és használati tárgyak.

A mestermunkák néprajzi alapja az az adatbázis, amelyet a 2013. nyarán Washingtonban rendezett Smithsonian Folklife Fesztiválra állított össze a budapesti Hagyományok Háza és a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézete.     A mostani kiállítást, amely a Hungary Initiatives Foundation pályázatából valósult meg, Ijgyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének igazgatója nyitotta meg, s fellépett a New Brunswick-i Csűrdöngölő néptáncegyüttes is. A helyi idő szerint szombaton este rendezendő gála fővédnöke Áder János köztársasági elnök.