Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ma tíz éve, hogy megnyitotta kapuit az óbudai Kobuci Kert. Az évforduló alkalmából Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint Szalonna és Bandája adnak koncertet, előtte pedig bemutatkozik a Tíz év élő zene című portrékötet, ami a kert mikrotársadalmáról, muzsikusok, stábtagok és a közönség együttműködéséről szól. A születésnap a II. Óbudai Világzenei Hét részeként a fesztivál legfontosabb eseménye lesz. A jegyekből és a kötet eladásából származó bevételt a Szent Margit Kórház javára ajánlják fel a szervezők.

MM 061.hu

A Kobuci Kert 2005 nyarán, a Kapolcsi Művészetek Völgye Fesztivál keretein belül debütált, 2009-ben pedig a budapesti szórakozóhelyként is bemutatkozott. A Kapolcson megszokott fesztiválhangulatot a népzenei vonal megtartása mellett egyéb műfajok igényes zenei produkcióival garantálják. „A Kobuci Kert népzenei helyszínként indult, a népzene tanított meg minket arra, hogy a különböző műfajok, stílusok nem csak egymás mellett, hanem egymást inspirálva, egymást áthatva léteznek. Innen egyenes út vezetett a világzene felé, pontosabban a világzenének azon tartománya felé, ami mindig fontosnak tartja a tradíciók tiszteletét. Ami megtartja a sajátot alaphangként, de beépíti azokat az individuálisabb kifejezésformákat is, amelyeket más kultúráktól és más műfajoktól tanul meg. Számunkra ezt a speciális tartományt jelenti a világzene” – mondta korábban a 061.hu-nak Nagy Krisztián, a Kobuci Kert kulturális és kommunikációs menedzsere az óbudai szórakozóhely műfaji palettájával kapcsolatban. Hozzátette, kizárólag egyetlen műfajra koncentráló helyszínt ma nem lehetséges működtetni, vagy nagyon nagy szerencse kell hozzá, ők azonban elsősorban világzenei helyszín. A zenei nyitottság pedig más határterületekre is elviszi őket, ugyanannyira vallják magukat népzenei, mint blues, vagy underground helyszínnek.

A Kobuci alapvető és elsődleges célkitűzése, hogy a legfiatalabbakat is megszólítsa, és nyitottá tegye a finomabb zenei világok felé. A közönségük többnyire a 25-55 év közötti fővárosiak közül kerül ki, de néha a különböző műfajok szubkultúrái, pusztán csak amiatt, mert gyakran látogatják a Kertet, át-átlátnak a többi műfaj éppen aktuális, kortárs jelenidejébe is, és ez sokat segít. „Érezzük, hogy van ilyen átjárás, és erre nagyon büszkék vagyunk” – mondta Nagy Krisztián.

Fotó: kobuci.hu

A születésnap alkalmából a kert történetét, vagyis a népzenétől a világzene felé vezető út történetét szeretnék szimbolikusan végigjárni, ebben a Kobuci két emblematikus zenekara segít. A Magyar Örökség díjjal kitüntetett Szalonna és Bandája hivatásként választotta a Kárpát-medence kultúrájának megőrzését és átörökítését. A műfaj meghatározó csapataként a walesi hercegtől a legkisebb falvak közönségéig mindenkit lenyűgöznek muzsikájukkal. Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák műsorában összeolvad a magyar népzenei kultúra és a rock’n’roll forradalom szeretete. Zenei világuk archaikus és modern műfajok, hagyományok és egyszeri stílusok, egy kaloteszegi hajnali és Hendrix között közvetít. Mindkét zenekar a kezdetektől fogva játszik az óbudai koncerthelyszínen, Ferenczi Gyuri egyik emlékezetes sztorija is ehhez a helyszínhez köthető: egyszer egyik zenekari társa hajnal négykor még a táncparketten pörgött, háton. Mint mondták, a Kobuci egy olyan hely, ahová a zenészek is szeretnek járni, mert kiváló a közönség, szép a környezet, és állításuk szerint ez az egyetlen hely az országban, ahol koncert után a zenészek is szívesen maradnak bulizni.

A koncert jegybevételéből és a fotóalbum eladásából származó összeget a Kobuci Kert a Szent Margit Kórház javára ajánlja fel. A Jótékonysági Est az idős betegek ellátásának támogatását célozza meg, hiszen az adománygyűjtés a 2019-es év folyamán a Szent Margit Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályának felújításáért zajlik. A szervezők azt remélik, hogy a valódi szolidaritás közvetítő fórumává válva az est a közös cselekvés örömét jelenti majd minden résztvevő számára.

Az ünneplés ezzel nem ér véget, hiszen az egész hét a világzenéről szól a Kobuciban – a csütörtöki és a pénteki zárónap is izgalmasnak ígérkezik. Csütörtökön kora estétől péntek hajnalig a moldvai- és vonós táncoké lesz a főszerep, a Fanfara Complexa és a Tükrös Zenekar jóvoltából. Ugyanis sem a fesztivál, sem a születésnapi ünnepség nem lenne teljes a főváros legnagyobb szabadtéri táncházának megismételhetetlen hangulata nélkül. Az Óbudai Világzenei Hét zárónapját Básits Branka Junior Prima díjas énekesnő triójának koncertje nyitja. Meghívott vendégként a Boban Marković Orkestarral is rendszeresen fellépő fiatal művész új formációja a szerb és a magyar népzenéből merítkezik, ám messzire viszi a hallgatót, a halandó világot feledtetve egy fel nem fedezett univerzumba. A fesztivált a zabolázhatatlan hegedűvirtuóz, Lajkó Félix koncertje zárja, ami azért is lesz izgalmas, mert ezzel a formációval először láthatja-hallhatja a közönség. Lajkó muzsikája mindig különleges érzékenységgel hat a lélekre. Tehetségét és a zenéhez való elköteleződését már évtizedek óta élvezhetjük különböző formákban. Hallhattuk már szólóban, duóban, trióban, klasszikus és világzenei műfajban, hegedűn, citerán, fütyülve, suttogva, de révületet keltő trance-ben is. Ezen az estén új kihívásokat keres és talál a muzsikában: új zenei szövet, új zenésztársak, új hangulatok. 

Az elmúlt tíz évben a Kobuci Kert műsorkínálatát, kulturális szolgáltatásainak szakmai színvonalát és a minőségi vendéglátásban szerzett tapasztalatait számos szakmai díj elismerte: 2016-ban „Az év koncerthelyszíne” lett (HANOSZ); 2017-ben bluesfesztiválja európai minősítést nyert (EFFE); ugyanebben az évben a kert egyik alapítóját „Óbuda Kultúrájáért” díjjal tüntették ki. 

Vezető kép: Horváth Péter Gyula


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •