Régóta esedékes, mégis meglepő döntést jelentett be az Apey & The Pea: a metáltrió tíz év után Lazarvs néven folytatja tovább a pályafutását. Áron Andrisék már gőzerővel dolgoznak az új, várhatóan minden eddiginél súlyosabb nagylemezükön. 

061.hu

Sokan felhördültek a közönség soraiban, amikor a frontember Áron András, azaz Apey múlt hét csütörtökön, az együttes tizedik születésnapi koncertjének végén kijelentette: az Apey & the Pea utolsó koncertjét adja a Budapest Parkban. A banda nem sokkal később közleményben tisztázta, miként kell értelmezni az elhangzottakat:

„Nagyon köszönjük mindenkinek az eddigi tíz évet, minden pillanatát imádtuk”, tette közzé az Apey & The Pea. „Mint azt bizonyára már a legtöbben tudjátok, nagy lendülettel íródnak az új számok, és minél többet dolgozunk rajta, minél közelebb a végcél, annál inkább érezzük, hogy új fejezetet kell nyissunk a zenekar életében, innentől Lazarvs néven folytatjuk tovább” – írták a Facebookon.

A döntés és időzítése igazából nem meglepő, annak ellenére, hogy egy szeptemberi interjúban szóba került a névváltoztatás lehetősége, de Áron Andris akkor bagatellizálta a régóta fennálló kérdést. Ugyanis már a 2013-as Devil’s Nectar lemez megjelenésekor is felmerült, hogy a banda megváltoztassa az ebben a súlyos műfajban igen komolytalanul hangzó nevét, csak akkor ezt végül elvetették, mivel a tagok, csakúgy mint a rajongók, hozzászoktak már a rendhagyó kiejtésű és suta szóviccekre is alkalmas elnevezéshez. A döntésben nyilvánvalóan szerepet játszott az is, hogy a banda józan léptékben gondolkodva ugyan, de szeretne külföldön is megmutatkozni, a piacképes nemzetközi ismertséghez pedig enyhén szólva jobban passzol a Lazarvs név.

A Kortárs Online-nak néhány napja adott interjúban Apey a következő, már Lazarvs néven és úgy tűnik, egyelőre azonos címmel ellátott új album műfaji paramétereiről is ejtett néhány szót:

“A jövő szeptemberben érkező Lazaruson pedig a black metal rideg és komor atmoszférája lesz érezhető. A black metal mollos hangvétele, valamint a gitár és a dob gyors, darálós összjátéka a death metalból (…) A black és a death metal is először zajnak tűnik. Erős példa, de olyan, mint a jó bor: ha megérik benned, és el tudsz vonatkoztatni a technikai részletektől, hogy a dob pontatlan, a gitár hülyeségeket játszik, és valaki úgy károg, mintha leszólították volna a szembejövő buszsofőrt, rájössz, hogy az a lenyűgözően rideg atmoszféra, amit közben létrehoznak, művészet. Utánozhatatlan” – nyilatkozta a frontember.

Fotó: FAcebook