Húsvéthétfőn, azaz ma adott volna koncertet a Muzsikás együttes és Alexander Balanescu világhírű hegedűművész a Várkert Bazárban. A járvány közbeszólt, de hogy ne maradjon zene nélkül, 17 órától a Várkert Bazár Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján élvezheti a koncertet a virtuális közönség.

061.hu 

A Muzsikás együttes különösen várta az idei húsvétot, hiszen a Várkert Bazárban egy régi barát lett volna társuk a színpadon: Alexander Balanescu világhírű hegedűművész. Az esemény törlésének hírére előkerültek a régi közös fotók és felvételek a múltból. Most ezeket összegyűjtve szeretnék bemutatni, milyen is lehetett volna a koncert a Várkert Bazár nagytermében. A Muzsikás oldalán Kacsó Hanga jelenik meg.

A Londonban élő, román származású hegedűművésznek nem ez az első találkozása a legendás Muzsikás együttessel. Közös programjuk, a sokat méltatott Bartók Album című Muzsikás CD koncert verziója felcsendült már élőben a világ különböző tájain: New Yorkban, Londonban, Amszterdamban, Stockholmban, Brüsszelben, Rómában, Tunéziában, de még Hong Kongban is. A program minden egyes alkalommal bizonyította, hogy van létjogosultsága a tradicionális és a kortárs zenei anyagok együttélésének a színpadon. Az 1900-as években történt Bartók gyűjtéseket lekövető Bartók Album a világhírű zeneszerző népzenei találkozásaiból, inspirációiból táplálkozó anyagot tár fel, amelynek kiváló részletei, egyben csúcspontja az eredeti Bartók hegedűduók. Ezeket közösen játssza a zenekar prímása, Sipos Mihály a klasszikus zenei háttérrel rendelkező és zeneszerzőként is ismert Alexander Balanescu hegedűművésszel. Nemcsak a muzsikusok számára ünnep egy-egy ilyen zenei találkozás, de teljesen eltérő zenei világok nagy találkozása is, mely maradandó élményeket hagy a hallgatóságban is.

Fotó: Opitz Tamás