A Merkúr átvonulását megfelelő napszűrővel ellátott, legalább 10-15-szörös nagyítású távcsővel már jól nyomon lehet követni.

Az idei év egyik látványosabb csillagászati eseménye május 9-én, a délutáni órákban zajló Merkúr bolygó átvonulása lesz központi csillagunk korongja előtt. A jelenség hazánkból nézve megközelítően 13:12-kor kezdődik, és egészen napnyugtáig tart. Ténylegesen este háromnegyed 9-ig tart, de akkorra már a Nap tőlünk nézve a horizont alá merül.

Az eseményt szabad szemmel nem lehet megfigyelni, de megfelelő napszűrővel ellátott, legalább 10-15x nagyítású távcső már alkalmas rá, hogy nyomon kövessük naprendszerünk legbelső bolygójának átvonulását.

Az Időkép figyelmeztet, hogy soha ne nézzünk a napba védőeszköz nélkül, mert azonnali vakságot eredményez.

Legutóbb 2003. május 7-én láthattunk Merkúr-átvonulást, akkor a teljes eseményt figyelemmel követhettük a reggeli-délelőtti órákban. Nem feledhetjük a 2004-es és 2012-es Vénusz-átvonulást sem, amely nemzedékünk meghatározó csillagászati élményévé vált. Az idei után 2019-ben lesz még egy délutáni Merkúr-átvonulás, majd a következőre 2032-ig kell várni, Vénusz-átvonulás pedig majd 2117-ben lesz legközelebb – írja az Időkép.

Akik szívesen megtekintenék az eseményt, de nincs lehetőségük megfelelő távcsőhöz, vagy bemutató csillagdához eljutni, azok a Galileo Webcastonnyomon követhetik az átvonulást – megfelelő időjárás esetén.

Forrás: HVG.hu