Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az Enterprise tudományos tisztje, színész, rendező, író és fotós. A 83 évesen elhunyt Leonard Nimoyra, a művészre és a vulkáni köszöntés feltalálójára emlékezünk, akinek igazából nem volt hegyes a füle.

SUSÁNSZKY MÁTYÁS PÁL – Nullahategy

Nimoy azok közé a fiatalok közé tartozott, akik sötétszobának használták az otthoni fürdőszobát. Így hamar világossá vált a szülők számára, hogy nem ő fogja továbbvinni a családi fodrászatot. Bár a fotózás melletti másik szenvedélye, a színészet és később a rendezés indította el őt pályáján, a fényképezés örök szerelme maradt. Bár elsősorban a képernyőről, felhúzott szemöldökéről és különös köszönéséről ismerjük, nomeg arról a nyakszorításról, amivel bárkit el tudott intézni hangtalanul, fotói egy másik, a filmen túli, de szintén eredményes és hosszú életről tanúskodnak.

The Full Body Projekt

Nimoy a kövérség elfogadásáért indított mozgalomhoz csatlakozva 2007-ben jelentette meg provokatív, molett hölgyeket ábrázoló aktfotó-sorozatát. Egy átlagos amerikai nő 25 kg-mal több, mint a reklámokban, filmekben bemutatott nőideálok testsúlya. Nimoy képei a valóságos, az igazi nő felismeréséhez, a test szégyenérzet nélküli elfogadásához adnak egy lehetséges kulcsot. Nimoy Kaliforniában dolgozott először túlsúlyos modellel, s saját bevallása szerint neki magának is gondot okozott az addig ismeretlen testtípus megközelítése. Később San Francisco-ban ismerkedett meg a The Fat Bottom Revue hölgyeivel, és vezetőjükkel Heather MacAllisterrel. A közös fotós munkához a végső lökést az adta, mikor Nimoy az eredetileg antropológus végzettségű MacAllistert arról faggatta, hogy tart e tudományos előadásokat, szemináriumokat is. A hölgy elmosolyodott és azt válaszolta, hogy a Fat Bottom Revue előadásait annak tartja. Nimoy a fotózás alatt értette meg Mac Allister mondatának mélységét, hisz a képeken a testükkel elégedett, boldog és felszabadult hölgyek mutatják meg magukat. Talán ennek is köszönhető a Benetton cég későbbi boldog, természetes szépségű nőkkel készített kampánya.

Ha Isten nő…

Bár a „shekina” héber szó eredeti jelentése Isten dicsősége, Isten megnyilvánulása, a Nimoy által azonos címmel kiadott fotósorozat tágabban értelmezi ezt a fogalmat. A Shekina, akár egy női név, Nimoy számára Isten női princípiumára utal. A mindenütt jelen lévő,de folyamatosan változó Isten keresése és felismerése így egészülnek ki a nőiség, női jelleg kutatásával. Nimoy szerint ez egyfajta módszer volt a számára, hogy saját spiritualitásához és önmagához utat találhasson.

Párhuzamos önmagunk

A Secret Selves című sorozatában Nimoy azzal a gondolattal játszott el, hogy szereplői gyerekkorukban kik szerettek volna lenni, kivel/mivel azonosították magukat. Ezt az eltitkolt belső ént csalogatta elő Massachusetts, és North Hampton vállalkozó kedvű lakóiból, akik a fotózás erejéig fölvehették egykori vágyott önmaguk alakját. Visszabújhattak a saját bőrükbe. Készült fotó a pszichoterapeuta hölgyről, aki legbelül egy pitbull; a festőről, aki a földön az avar szeretett volna lenni; a könyvillusztrátorról, aki titokban a saját kutyája; vagy a hirdető cég vezérigazgatójáról, aki illuzionistaként más embereket szeretett volna megtéveszteni. Mint látható, a képek olykor mulattató, olykor elgondolkodtató módon mutatják be, hogy párhuzamos önmagunk egész életünk során elkísér bennünket.

Minden bizonnyal Spockon keresztül sosem ismerhettük meg Nimoy valódi személyiségét. Az elfogadásért küzdő, az önismerethez és Istenhez, a férfiassághoz és nőiséghez utat kereső művészt és kreatív gondolkodót. Nimoyt Spock-kal ellentétben nem az eredményesség vágya hajtja, hanem az én belső szépségének, lényegének fölfedezése, és megértése. Ahol akár Istennel, akár saját nő oldalával, akár pitbull-önmagával szembesülhet az ember…

SHK7

Pictures of you

– Leonard Nimoy

You’re surrounded by pictures of you.
Here you are so young and handsome
Here you are with a wife or two
Here you are, so happy and then some
Surrounded by pictures of you.

Your walls are covered
No more space
Too bad, you’re such a pretty face
And so adored
Do you ever get bored
Looking at pictures of you ?

You’re hit with a spotlight from above
Your fans are screaming words of love
You’re always so busy
Don’t you get  dizzy
Looking at pictures of you ?

Képek forrása: flavorwire.com


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •