Március 17-én pénteken Oksana Lyniv vezényletével ad koncertet a Zeneakadémián a Concerto Budapest szimfonikus zenekar. Lyniv egy évvel ezelőtt kezdte meg a munkát a bolognai operaházban, ő az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk. A koncertet élőben közvetíti a Bartók Rádió.

061.hu

A koncert nyitódarabja, Richard Strauss Duett-Concertino műve Klenyán Csaba klarinétművész és Mohai Bálint fagottművész számára kínál hálás szólista szerepet, Ravel G-dúr zongoraversenye az est vendégművészének, Fejérvári Zoltánnak juttat mutatós zongoraszólamot. A program utolsó száma a klasszikus francia repertoárdarabok egyik legnagyobbika: Camille Saint-Saëns 1886-os, elkészülte után kevéssel az akkor elhunyt Liszt Ferenc emlékezetének ajánlott III. (c-moll „Orgona”) szimfóniája.

„Pokol, Purgatórium és Menny – ezek nem csupán filozófiai metaforák, hanem fontos fogalmak a jelen világunk folyamatainak megértéséhez és talán a megoldások keresésében is szerepük lehet.” – fogalmazta meg a karmesternő a közösségi oldalán a drámai utazást bemutató Orgonaszimfóniára készülve.

A nemzetközi figyelem középpontjában álló Oksana Lyniv az ifjabb nemzedék egyik legkiemelkedőbb karmesteregyénisége, aki kivételes kombinációként egyesíti magában a szakmai pontosságot, a szenvedélyességet és a zene lenyűgöző szintű ismeretét. Nemzetközileg elismert karmester, az ukrajnai LvivMozArt Festival alapítója és művészeti vezetője, ill. az Ukrán Ifjúsági Zenekar (YsOU) alapítója, vezető karmestere és művészeti vezetője. Az első női vezető karmester egy olasz operazenekarnál – 2022 óta a Bolognai Városi Színház főzeneigazgatója. Oksana Lyniv volt a Bayreuth-i Ünnepi Játékok történetének első női karmestere, 2021-ben az eseménysorozat megnyitó koncertjén A bolygó hollandi c. operát vezényelve debütált. 2020 novemberében az év legjobb női karmesterének járó Opera!Awards elismerést nyerte el. 2017 és 2020 között Ausztriában a Grazi Opera és a Grazi Filharmonikus Zenekar vezető karmestere volt.