Nargesz Abjar teheráni születési rendezőnő Nafasz (Lélegzet) című alkotását nevezte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára Irán – jelentette be a jelölést végző Farabi iráni filmalapítvány, amely négy alkotás közül választotta ki a filmet.

MTI

Abjar alkotása az 1970-es évek végén, az 1980-as évek elején játszódik Irán egyik vidéki városában. Főszereplője a gyermek Bahar, aki fantáziavilágába menekülve próbálja átvészelni az iráni forradalom és a szomszédos Irakkal folytatott háború borzalmait. Abjar korábban a Track 143 című háborús drámájával hívta fel magára a figyelmet. A 2014-es alkotásában ugyancsak kritikusan szemlélte az iráni-iraki konfliktust.

Az elmúlt években Irán igen jól szerepelt az idegen nyelvű filmek kategóriájában: Aszgar Farhadi 2012-ben a Nader és SiminEgy elválás története, 2016-ban pedig Az ügyfél című alkotásával utasította maga mögé a mezőnyt. Az Oscar-jelöléseket 2018. január 23-án hozzák nyilvánosságra, a 90. Oscar-díjátadó gálát pedig 2018. március 4-én rendezik meg Hollywoodban.

Fotó: 24.hu