Az a-ha jéghideg padlása tele van válogatáslemezekkel, 2010-ben kettőt is publikáltak, most pedig itt a Time And Again – The Ultimate a-ha című album. A zavarnak részint az az oka, hogy a kompillációk nagyjából ugyanazt a húsz slágerlistás számot variálják, és jórészt véget értek a 2002-es Lifelines albumnál. Akkor meg mivégre? – tehetnénk fel a lírai kérdést.

PZL – 061.hu

Nos, ezúttal nem álltak meg 2002-nél, bekerült a kánonba a 2005-ös Analogue albumról a Cecile, az Analogue (All I Want), a Cosy Prisons, és itt van a 2009-es Foot Of The Mountain címadó dala, és a 2015-ös Under The Makeup is, ami a tavalyi, Cast In Steel album slágere. A többi pedig maga a poptörténelem, a Take On Me-től, a Hunting High And Low-tól és a Manhattan Skyline-tól a Lifelines-ig.

Az a-ha természetesen nem azonos a megannyi Morten Harket klónnal, akik megpróbálták a rockabillys hajat közös nevezőre hozni a szintipoppal. És persze, tévedésben vannak azok is, akik azt hiszik, hogy a zenekar csak a Take On Me-vel önazonos, az a-ha mindig is a melankólia, a teátralitás és a legjobb értelemben vett slágerfétis igézetében alkotott. 

aha

Annyi érzelem, szenvedély és szentimentalizmus van ezekben a dalokban, mint az olasz népoperákban, jól karbantartott szívfacsaró slágereik a mai napig modernitás szinonímái, rádadásul minden klipjük vizuális költészet. A Time and Agian The Ultimate a-ha kollekciója biztosra ment, gyakorlatilag tökéletes merítés, még a kései albumok szelekciója is biztos kezű válogatás volt.

A dalsorrend tartja a kronológiát, ez is rendben van, az albumhoz rendelt booklet képanyaga gazdag, a dalokról pont annyi infót kapunk amennyi szükséges, sőt, aki el akar merülni a remixek különös világában, az a bónusz CD-n meghallgathatja  az album dalainak továbbgondolását. Az a-ha már számtalanszor tűnt el a horizontról, majd tűnt fel újból, legutóbb tavaly leptek meg mindenkit egy új lemezzel, a Cast in Steel-lel, szóval, ezért van szükség ezekre a válogatásalbumoknak nevezett sorvezetőkre, hogy megmutassák: a rádióbarát sláger csak a melankólia álcája.

a-ha
Time and Agian The Ultimate A-Ha
Warner
19 szám 70 perc