A Forrószegiek című legendás előadás bemutatójának 30. évfordulója alkalmából, Novák Ferenc “Tata” szakmai irányítása mellett ismét életre kel a Széki Rómeó és Júlia története április 28-án a Nemzeti Táncszínházban.

MTI

Az előadással a volt Honvéd Táncszínház egykori táncosai, fiatal pályatársaikkal közösen egyszeri alkalommal lépnek színpadra. Az est első részében Novák Ferenc a Szék táncai és táncélete a 20. század első felében című, a hatvanas évek elején megírt szakdolgozata alapján mesél az európai viszonylatban is kiemelkedő néprajzi és művelődéstörténeti gyűjtőmunkájának élményeiről, eredményeiről. Az est folyamán közreműködnek a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori és jelenlegi hallgatói, a volt Honvéd Táncszínház tagjai és a Bihari János Táncegyüttes.

A Forrószegiek – Széki Rómeó és Júlia című előadást a Táncfórum 1989. április 28-án mutatta be a Thália Színházban. “Novák Ferenc Forrószegiek című alkotása minden szempontból az önálló magyar táncdráma egyik emblematikus darabjának tekinthető, hiszen a világirodalom egyik legismertebb, számtalan színházi és filmes megfogalmazást is megélt szerelmi tragédiája, a Rómeó és Júlia klasszikus és egyetemes érvényű gondolatait jelenítette meg egy speciálisan magyar környezetben, sajátos módon, a magyar néptánc eszközeivel. Ebben a megközelítésben pedig a darab mindenképpen korszakalkotónak minősíthető” – idézi a közlemény Jakabné Zórándi Mária egyetemi tanárt, a Táncművészeti Főiskola egykori rektorát.

Fotó: mediatanacs.blog.hu