November 3-án kerül a hazai mozikba a legendás zeneszerző, Ennio Morricone életútját bemutató grandiózus alkotás.

061.hu

2020-ban, 91 éves korában távozott az élők sorából a Magyarországon is rendszeresen koncerteket adó legendás olasz komponista, Ennio Morricone. Hazájában természetesen egyből megkezdődtek a tiszteletére és emlékére egyszerre szóló dokumentumfilm, az Ennio Morricone munkálatai, amelyet végül szinte napra pontosan egy évvel halála után, 2021-ben mutattak be Velencében. Több mint két és félórás hosszával egy kellően grandiózus produkció készült el.

A rendezői feladatokat az a Giuseppe Tornatore látta el, aki régi kollaboránsa volt a maestrónak. A direktort többek között az Oscar-díjas Cinema Paradiso alkotójaként ismerhetjük, ekkor dolgozott együtt először a zeneszerző ikonnal. Ezt követően még további egy tucat dirigálásánál kérte fel a munkára Morricónét, köztük dokumentumfilmekkel, így tehát Tornatore szerzett már korábban is tapasztalatot a műfajjal. Mivel közel három évtizeden át elválaszthatatlanok voltak egymástól, adta magát, hogy ő vegye kezébe ezt a 156 percesre duzzadó, mondhatni emlékprojektet.

A produkció megpróbál teljesen körbevezetni a legenda életútján, bár ezt nyilván lehetetlen minden részletre kitérően megtenni még ilyen tetemes játékidő mellett is. A legfontosabb pontok mind ott vannak, kezdve a Segio Leone-filmektől az életmű Oscaron át az Aljas nyolcasig, amelyért megkapta rendes aranyszobrát is az Akadémiától, mint 2015 legjobb filmzenéje. Tarantino először használt zeneszerzőt, és a dolog pikantériája, hogy Morricone felhasznált néhány korábban nem hallott kottát azokból, amit még az 1982-es John Carpenter mozihoz, A dologhoz írt.

A dokumentumfilm ezen felül továbbá betekintést nyújt a világkörüli turnékba kulisszák mögötti felvételekkel és számtalan interjúval, köztük magáéval a rendezőével is. Olyan nagyságok, színészek, rendezők és kollégák sztorizgatnak többek között, mint a már említett Tarantino, a megtestesült westernhős Clint Eastwood, Oliver Stone, Hans Zimmer, Barry Levinson, Dario Argento, Quincy Jones, Bruce Springsteen vagy  John Williams.