A közel kétszáz vendéget Biernacki Karol az Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Sebastian Kęciek a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete köszöntötte.

A gálaműsor részeként Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész előadását hallgathatták meg a vendégek és átadták a Felczak-díjat is, melyet az Alapítvány kuratóriuma azzal a céllal hozott létre, hogy ezzel is elismerje azon személyek munkáját, akik az évszázadokon átívelő magyar-lengyel barátság eszméjének továbbörökítéséhez kiemelkedő mértékben járultak hozzá. Idén a díjat Engelmayer Ákos etnográfus, polonista, újságíró, a Szolidaritás tagja, a szabad Magyarország első varsói nagykövete vehette át az Alapítvány kuratóriumi elnökétől.

A rendezvény remek találkozási lehetőséget jelentett a hazai lengyelség képviselőinek, illetve a lengyel és a magyar nemzet közötti barátság elmélyítéséért dolgozó szakemberek, polonisták és természetesen minden érdeklődő számára. A Wacław Felczak Alapítvány korábbi, október 18-i Emlékkonferenciája után a Gála során is kézbe vehették a résztvevők Felczak professzor Europa Centralis című tanulmánykötetét, melynek magyar nyelven történő kiadásával is tisztelegni kívánt az Alapítvány, a névadó halálának 30. évfordulója alkalmából. Mindkét eseményről és az Alapítvány tevékenységeiről további részletek találhatók a wfa.hu oldalon.