Fazakas Tibor erdélyi képzőművész op-art alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely szerdán nyílik Budapesten, a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

MTI

Fazakas Tibor ötven éve Vajdahunyadon él és dolgozik. Művészete az ipari táj op-art szerű ábrázolásában teljesedett ki – olvasható a Nemzetstratégiai Kutatóintézet tájékoztatójában. A festőművész Victor Vasarely, azaz Vásárhelyi Győző nevével fémjelzett irányzat egyik jelentős képviselője. Művészete a látás illúzióján alapszik, műveit mérnöki pontossággal és technikai bravúrral készíti. 

Akrik- vagy olajképein a két dimenzióban a harmadik dimenziót érzékelteti a formák fokozatos forgatásával. Az éles fekete-fehér kontrasztok, a komplementer színek vibrálása a vonalak és struktúrák káprázatos világa a mozgás illúzióját kelti a nézőkben. Korábban vonalzóval és körzővel pontosan szerkesztett alkotásokat hozott létre, az utóbbi években jellemzőek az örvények, indulatok hullámzása, a kitörni vágyó formák ábrázolása. A művész szeret játszani a szimmetriával és aszimmetriával, a pozitív és negatív formákkal, a teli és üres terekkel, a meleg és rideg felületekkel, a fénnyel és árnyékkal. 

A tájékoztató idézi a festőművészt, aki legújabb munkáiról elmondta, az örök harmónia megteremtésére törekszik, megadva azt a lehetőséget, hogy a nézők továbbvigyék gondolatait és új dimenzióban lássák a körülöttünk végbement változásokat.

Fazakas Tibor Barcaújfaluban született 1946-ban. Egy tehetségkutatás során a marosvásárhelyi Művészeti Líceumba irányították, ahol Nagy Pál és Bordi Géza egyengették grafikusi pályáját. 1968-ban diplomázott a Kolozsvári Tanárképző Főiskolán. Ezt követően a vajdahunyadi 6. számú általános iskola tanáraként dolgozott. Pedagógusként kiemelkedő eredményeket ért el, diákjait számos hazai és nemzetközi rajzpályázaton díjazták. 1982-ben oklevelet szerzett a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Egyetem muzeológus szakán. Alkotótáborok állandó résztvevője, alkotásait hazai és külföldi magán- és közgyűjtemények őrzik. Csoportos tárlaton szerepelt 1992-ben az Ernst Múzeumban, 1998-ban a Műcsarnokban, 1993-ban egyéni kiállítása volt az Egyesült Államokban.

A kiállítás augusztus 29-ig tekinthető meg.     

Fotó: Transylvanian Art Center