Szombattól látható a szentendrei Art Capital központi kiállítása a MűvészetMalomban. Az Elvesztegetett idő című, kortárs nemzetközi és hazai alkotók műveit felvonultató tárlat mellett további három kiállítással is bővül az október közepéig tartó programsorozat.

MTI

A központi kiállítást és a rendezvény újabb programjait pénteken mutatta be a médiának Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester és Gulyás Gábor kurátor, az Art Capitalt jegyző Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója. Az alpolgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a város képzőművészeti öröksége és az ott zajló aktív képzőművészeti tevékenység kiemeli Szentendrét a hasonló városok sorából. Az Art Capitaltól azt várjuk, hogy a képzőművészeti jelenlétet intenzívebbé, hangsúlyosabbá, kézzelfoghatóvá tegye a városban, a rendezvénynek pedig azt köszönhetjük, hogy a hagyományos kiállító terek mellett számos új helyszínt is bevont, a performanszok, a public art és a street art eseményeken keresztül megmozdítva az egész várost – fogalmazott Gyürk Dorottya.

Gulyás Gábor a rendezvény létrehozásával kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy nemzetközi projektet kívánnak megvalósítani, ami azonban jelentős forrásokat igényel. A 2016-os évet a nulladik évnek tekintik, amely már megmutatja a programban rejlő lehetőségeket. Az idei évben a projekt nemzetközi vonatkozását elsősorban a központi kiállítás képviseli, de a jövőben számos, főként Szentendrén létrejövő nemzetközi projektet terveznek.

Az igazgató kiemelte: fontos, hogy olyan alkotásokat mutassanak be, amelyeket ide szántak. Ebben az évben a kortárs művészek munkái jellemzően az utóbbi években jöttek létre, többségük még nem volt látható Magyarországon, a hazai kortárs képzőművészek alkotásaiból pedig számos kifejezetten erre az alkalomra készült. Az Elvesztegetett idő című tárlatot bemutatva Gulyás Gábor egyebek mellett a világhírű szerb-amerikai Marina Abramovic és Bill Viola különleges videómunkáit emelte ki.

A MűvészetMalomban több mint ezer négyzetméteren épült fel az Art Capital központi kiállítása, ahol új falakat is kellett építeni a művek számára, és egy újonnan kialakított útvonalon lehet majd bolyongani a kiállítás időlabirintusában. A Londonban élő szerb Jelena Bulajic, a Párizsban élő magyar Reigl Judit vagy az osztrák Peter Kogler munkái mellett újabb művel mutatkozik be a Velencei Biennále legnagyobb magyar sikerét elérő, Arany Oroszlán-díjas Andreas Fogarasi, a szintén a Velencei Biennálén ismertté vált ukrán Viktor Szidorenko – és természetesen a hazai alkotók is, Bukta Imrétől Szűcs Attiláig, Bak Imrétől Fehér Lászlóig.

Gulyás Gábor elmondta, hogy a központi tárlat mellett további három kiállítás nyílik szombaton: Köztünk marad címmel Fátyol Viola fotóművész tárlata a Ferenczy Múzeumban, Városvégi filmek címmel Szigethy Anna képzőművész munkái láthatók az Ámos Imre – Anna Margit Múzeumban, Majdnem tárgyak címmel pedig Kolozsvárról és az Ecsetgyárból érkeztek művek a Vajda Lajos Múzeumba. A rendezvény a kortárs képzőművészet iránt érdeklődők számára több napot át tartó kiállításlátogatásokra ad lehetőséget – fogalmazott az FMC igazgatója, hozzátéve, hogy az Art Capital sokkal több mint kiállítássorozat, hiszen irodalmi, filmes, zenei programok, beszélgetések kapcsolódnak hozzá.

Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu