Már forgatják a Virtuózok V4+ komolyzenei tehetségkutató műsor idei évadát, amely november 25. és december 17. között lesz látható a Duna Televízióban, valamint további négy ország tévécsatornáin. A műsor missziója, hogy a komolyzenét közelebb hozza a nagyközönséghez fiatal tehetségek felkarolásával, ezt a törekvést emelik magasabb szintre világsztárok közreműködésével, akik közül a legfontosabb Plácido Domingo operaénekes – hangzott el a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

MM-061.hu

Élet a TikTok és a trash tartalmakon túl

A 2014-ben indult útjára a Virtuózok zenei tehetségkutató, azzal a céllal, hogy a magyar tehetségeket felfedezze, és segítse őket pályájukon. Az elmúlt évek alatt kiemelkedően sikeres magyar branddé és egyben mozgalommá alakult. 2020-ban nemzetközivé vált a produkció Virtuózok V4+ néven, így a verseny indulói már harmadik éve mutathatják be tudásukat a visegrádi négyek országaiban (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) és egy csatlakozó országban, amely idén Szlovénia lett – hangzott el a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Remée Jackson lesz az évad egyik új műsorvezetője, aki a sajtótájékoztatón elmondta, hogy izgatottan várja a feladatot, és rámutatott arra, hogy a mai TikTok és trash tartalmak korában mennyire fontos szerepe van egy ilyen komolyzenei műsornak.

Közelebb a komolyzenéhez

Peller Mariann, a műsor alapító-producere elmondta, a Virtuózok missziója, hogy a komolyzenét közelebb hozza a nagyközönséghez fiatal tehetségek felkarolásával. Ezt a törekvést emelik magasabb szintre világsztárok közreműködésével, akik közül a legfontosabb Plácido Domingo operaénekes, karmester csatlakozása volt – tette hozzá. Az, hogy nemzetközivé tudott válni a műsor, nagyon sok mindenkinek köszönhető, mások mellett Maestro Placido Domingónak, aki 2018-ban csatlakozott a Virtuózok csapatához.

“Neki köszönhető, hogy ilyen fantasztikus zsűritagjaink vannak, ott van velünk a befektetési tárgyalásokon is, segít a gyerekeknek több helyütt fellépni. Az ő segítsége nélkül nem tudott volna átjutni a határokon ez a műsor” 

-emelte ki Peller Mariann.

Stjepan Hauser

A nemzetközi zeneipar nagy nevei is csatlakoznak a Virtuózokhoz

Idén először nem kizárólag a klasszikus zene csillagai, hanem a nemzetközi zeneipar egyéb nagynevű szereplői, promóterei is helyet kapnak a zsűriben: mások mellett Stjepan Hauser horvát csellóművész, Pablo Sainz Villegas spanyol gitárművész, Harvey Goldsmith nemzetközi koncertpromóter, a Live Aid alapítója, Steven Mercurio amerikai karmester és zeneszerző, valamint a döntőben Plácido Domingo. Stjepan Hauser elmondta, hogy alapítványa a Virtuózokkal együttműködésben részt vesz majd az ifjú zenei tehetségek felkutatásában.

Az évad lezárásaként idén különkiadással is jelentkezik a Virtuózok december 19-én élőben a Magyar Állami Operaházból, ahol neves művészdinasztiák ifjabbik tagjai, mások mellett Plácido Domingo Jr. és Matteo Bocelli ülnek majd a zsűriben.

Plácidó Domingo Jr. a sajtótájékoztatón felidézte, hogy ő szerezte a műsor főcímzenéjét, és tavaly mentorként vett részt a tehetségkutatóban. Matteo Bocelli énekes, Andrea Bocelli fia, pedig megjegyezte, hogy mivel még ő maga is tanulmányait végzi, átérzi a fiatalok helyzetét és az ifjú tehetségek felkarolásának fontosságát.

Az idén nyolcadik évadába lépő népszerű klasszikus zenei tévés tehetségkutatót 2022-ben is a téli műsorstruktúrában, novemberben mutatják be mind az öt résztvevő ország tévécsatornái. A “Visegrádi Virtuózok+Szlovénia” műsor által így idén is akár 70 millió ember ismerheti meg hazánk és a régió zenei hagyományait.