Nyolcvanöt év után először lesz látható együtt Picasso három aktképe a londoni Tate Modern márciusi kiállításán – közölte az intézmény pénteken.  

MTI

A Nu au Plateau de Sculpteur (Akt, zöld levelekkel és szoborportréval), a Nu au Fauteuil Noir (Akt fekete karosszékben) és a Le miroir (A tükör) című képeket a művész szerelméről, Marie-Therese Walterről készítette 1932 márciusában öt nap alatt. Abban az évben egy kiállításon mutatták be őket Párizsban és Zürichben, de azóta nem voltak láthatóak együtt. A spanyol művész abban az évben 50 éves volt és Párizsban élt. 

A festmények magángyűjtők birtokában vannak, akik kölcsönadták őket egy kiállításra, amely Picasso 1932-ben alkotott műveire koncentrál. 1932 a Tate Modern szerint a művész “csodaéve” volt.  A Picasso 1932 – Love, Fame, Tragedy (Picasso 1932 – Szerelem, hírnév, tragédia) című tárlaton több mint száz festményt, szobrot és rajzokat mutatnak be.

A kiállítás 2018. március 8-tól szeptember 9-ig lesz látható Londonban, majd a párizsi Picasso Museumban (a három akt nélkül) október 10. és 2019. február 11. között. Bemutatják a Picasso egyik legnagyszerűbb művének tartott, Le Reve (Az álom) című festményt, amelyen szintén Walter látható. A kép egykor Steve Wynn Las Vegas-i kaszinómogul tulajdonában volt, aki könyökével kárt okozott a festményben 2006-ban, épp azután, hogy megállapodást kötött az alkotás 139 millió dollárért történő eladásáról.