Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 28
 •  
  28
  Shares

Harmadik alkalommal hívják játékos nyomozásra a Duna szerelmeseit a „DanubeFlow – Hív a Duna!”-csoport tagjai vasárnapra. Egy kellemes parti séta, titokzatos rejtélyek… Mivel is ünnepelhetnénk méltóbb módon a Víz Világnapját?

SUSÁNSZKY MÁTYÁS PÁL – Nullahategy

Bár mindennap elhaladunk előtte, mellette és alatta, ritkán marad időnk megcsodálni, kicsit lelassulni békés hömpölygéséhez, pedig sokat köszönhetünk neki. Talán Budapest sem lenne ott, ahol, ha nincs a Duna, amely hosszú idők alatt formálta, alakította úgy ezt a tájat, hogy kedvünk legyen a partján megtelepedni. A Duna köt össze a Nyugattal, de éppen úgy a Balkánnal és a tengerrel is. Természetes útja volt a kereskedelem, a kultúra és az információ áramlásának, megismertette egymással a partján lakó népeket. A Duna hozta létre, és ő is maradt a város belső látképének legfontosabb eleme. Ő képviseli azt a csöndes, békés eleganciát, amely világvárosi rangot kölcsönöz a Fővárosnak, amelyet az általa keltett légmozgásokkal tisztít, lélegeztet, éltet. Sokat köszönhetünk neki…

hívaduna123

Pillanatkép a tavalyi nyomozásról

Más oldalról a Duna az, amelynek gátat szabtunk, amelyet kőmederbe tereltünk, partját durva terméskővel  elkerítettük. S, most, hogy már nincsen dolgunk vele, magára hagytuk. Tőle kapjuk az ivóvizet, mégis szennyvizet engedünk bele, undorkodunk a benne lakó halak elfogyasztásától, zavaros színétől. Elfelejtkeztünk arról a misztikus tiszteletről, ami annyi versnek, írásnak volt ihletője egészen a legújabb időkig.

hivadauna_nyomozni_cover

Indulás a Belvárosból,  a Lánchíd pesti hídfőjétől 14-16 óra között!

A Dunához való visszatalálást, a víz és vízpart újrafelfedezését vállalta fel a Hív a Duna! nevű csoport, amely a Duna Napja köré szerveződő, a Duna-menti országokat összefogó ünnepet szélesíti egész éves programegyüttessé. Ennek fontos tavaszi állomása egy bűnügy felgöngyölítése a Víz Világnapja alkalmával. A folyó történetéhez és természeti kincseihez is szervesen kapcsolódó játékos nyomozás középpontjában idén egy korrupciós ügy áll, az előző években azonban volt már kincskeresés és gyilkosság is. Nyilván előnyben lesznek azok, akik kívülről tudják a Columbo-epizódokat, és lelkesen nézik a helyszínelőket.

forrás_valyo

Ezt is lehet a Dunaparton…

A Hív a Duna!-csoport tagjai más kampányaikkal (mint a Dunatanösvény, vagy a Terítéken a Duna) segítenek közelebb húzódni a vízparthoz, hogy bátrabban merjük kiaknázni megnyugtató közelségét. A túlságosan is agyontervezett beszabályozással tulajdonképpen magunkat vágtuk el mindattól, amit a víz látványa, illata, hangjai nyújtanak. Ez a folyó ajándék, és ez a hétvégi tavaszi nap egy jó alkalom, hogy erről megemlékezve gondolatban megöleljük a Dunát.

Kezdőkép: hivaduna.hu

További képek: hivaduna.hu, elevengyerekek.hu

 

 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 28
 •  
  28
  Shares