Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Megjelent a Burzsoá Nyugdíjasok Idősebbek is elkezdhetik című 20 évvel ezelőtt kazettán publikált anyaga vinylen. A zenekar egykori gitárosa, Csordás Dániel nagy vinyl gyűjtő, ott van minden lemezbörzén, alapvetően Depeche Mode maxikra vadászva, nem véletlen tehát a vinyl-fétis, de aki azt gondolja ezek után, hogy a Burzsoá Nyugdíjasoknak bármi köze is lenne a szintipop istenekhez, az nagyon téved.

PZL –061.hu

A Burzsoá alapvetően dadaista, neoprimitív punk, szóval, ha valaki új hangszedőjét akarja kipróbálni, nem ezt a lemez javasoljuk, de ha röhögni szeretne úgy cirka negyven percen keresztül, akkor mindenképpen ajánljuk. Most akkor nyomjuk fel a Burzsoá Nyugdíjasokat, ha már ők is imádnak szemétkedni a derék Antal Imrével vagy éppen Ráday Mihállyal? Ha-ha, mondhatnánk rockosan. Szóval, amikor a drága jó Antal Imre egyik tévés megszólalását bevágták, rátekertek egy effektet, amit a Pink Floyd The Walljáról nyúltak. És igen, van létjogosultsága ennek a se Istent, se embert-féle Burzsoá szemétkedésnek, de aki azt gondolná, hogy a lemez bizonyos szempontból olyan, mintha a Krettén magazin CD-melléklete lenne, az téved. Sokkal inkább van köze a Jarry-féle Übü királyhoz, mint mondjuk egy vicc-bloghoz. És persze minden szempontból katyvasz az egész, hiszen ezek a vasággyal is alig ötven kilós gyerekek elkezdenek OI! OI! OI!-ozni, ami ugyebár skinhead csatakiáltás, é ha mondjuk ezekről a srácokról elég nehéz lenne elképzelni, hogy felengedték volna őket mondjuk az angyalföldi Viking klub színpadára.

Szegény Antal Imre, lebuzizzák, kibelezik, csak mert nem tetszik nekik, hogy a tévében mosolyog a nyugdíjasokra, Elvis Presley pedig hájas buzi…. Szóval, itten egy primkó performance, túlvezérelt gitárokkal, bájos ritmustévesztésekkel, de végül is elsősorban az attitűd, a gesztus a lényeg, és maga a szórakoztató műsor. A Totális Átbaszás című zajköltészet afféle kakofón elégia másfél perces se füle, se farka tekerés, ilyen anti-zenét még a nyolcvanas évek közepén hallhattunk többek között olasz punkzenekaroktól. Harmóniákat, ízes riffeket ne várjunk, ez nem olyan punk, mint amit a GBH vagy az Exploited készített nagy magabiztossággal, itta srácok egy rendes torzítóra is sajnálták a pénzt, és valószínűleg egy lakodalmas duó is jobb cájgon szólalt meg, de mindez lényegtelen, mert ez itt a dadaista art punkot hallunk, kántálás, anarchista regölés van. A fiúk egy behányós punk lagzi vőfélyei, akik éppen aranylakodalmat ülnek egy nyugdíjas klubban. Bulizni jót lehet rá, szilveszterkor különösen, és az artwork és a tasakban található bulvárlapok lay-outjával elkészített Bezzeg magazin is erős gesztusok, szóval, gyűjtőknek, nyugdíjas punkoknak különösen ajánlott.

Burzsoá Nyugdíjasok
„Idősebbek is elkezdhetik”
Budapest Vinyl

9 szám 40 perc

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •