Nyolcvankét éves korában elhunyt Oliver Sacks neves brit neurológus, író, aki orvosi esettörténeteivel vált világhírűvé.

MTI

A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét és az Ébredések című nagysikerű regények szerzője még februárban felfedte, hogy gyógyíthatatlan daganatos betegség utolsó stádiumában van. New York-i otthonában érte a halál – olvasható a The Guardian brit napilap honlapján. A londoni születésű akadémikus, akinek 1973-ban megjelent Ébredések című munkája alapján született az azonos című Oscar-díjra jelölt film Robin Williams és Robert de Niro főszereplésével, februárban azt írta: “egy hónapja még egészségesnek éreztem magam…, 81 éves koromban még naponta 1,6 kilométer úsztam. De fordult a szerencse – néhány hete megtudtam, hogy több áttét van a májamon”. A szemén lévő korábbi melanóma terjedt el Sacks szervezetében.

Sacks regényeiben szokatlan orvosi történeteket dolgozott fel praxisa alapján. Az Ébredések című regényében azt a kórházi esetét dolgozta fel, amikor 1966-ban a bronxi Beth Abraham kórház ideggyógyászati osztályán konzultánsként dolgozva olyan gyógyszerrel kezelte régóta öntudatlan betegeit, amely felébresztette őket ebből az állapotból. “Oliver Sacks humanizálta a betegségeket… a testről és a lélekről ír, és minden egyes esettanulmányáról érződik a betegek és a betegségek iránti tisztelete’ – mondta róla 2001-ben Roald Hoffman Nobel-díjas kémikus. Oliver Sacks 2002-ben megkapta a tudományos irodalom Lewis Thomas-díját.