Készíthetett volna a Quimby remix-lemezt is, de a remix albumok manapság már cikik, viszont az omázsoló átiratokból egészen jó dolgok is kisülhetnek. A Kartelt például egy tribute-lemez röpítette vissza az élvonalba, amin történetesen a Quimby is játszott. Hogy a tükör az önimádat, vagy a szembenézés eszköze, azt embere, vagy éppen nyúlja válogatja, ugyanis a Tükröm, tükröm – Kortársak Quimby feldolgozásai című lemez ezüstfóliás coverén éppen egy nyúl ül, valszeg Martens bakancsban.

PZL – 061.hu

Szóval, a titokzatos csomagolás nem űrkaja, amit a Szoljuz űrállomásra szállítanak a rock and roll hordózó rakétájával, hanem egy különleges album tasakja, benne: 16 előadó Quimby-újraértelmezése. A Tudósok az eredetivel csak halovány rokonságot mutató agrár-jazz átirata (Bordély Boogie Nights) kétségkívül az egyik legizgalmasabb valaha készült magyar újraértelmezés, minek kapcsán az embernek eszébe is jut: mi a szerencsésebb, az, ha egy újragonondolás alig emlékeztet az eredetire, vagy az, ami inkább felülírja az eredetit, új értelmezési lehetőségeket mutatva fel. A kérdést a “minden megoldás érdekel” jeligére tettük fel, mert itt aztán tényleg bármi lehet.

Quimby kép

Elvégre Rock And Roll Tükörországban vagyunk, Nyuszival, a Kalapossal, és Alice-szel, akik még mindig itt laknak. És persze reflexből azt játssza az ember, hogy melyik átirat a legjobb. Reflexből mondjuk: az Ék súlyos, belassult Legyen vörös-verziója a leghatásosabb, egyben ők az atmoszféra versenyszámot is megnyerték. És persze, az is jó kérdés, hogy mi a sportszerű: a leghatásosabb, legerősebb dalokat levadászni, vagy egy kevésbé ismert, kevésbé kedvelt számot hozni helyzetbe. Például a nem könnyű falatnak mondható Haverom a JJ Cale-lel előálló Ferenczi György választása amilyen heroikus, olyan jó megoldás is egyben.

A legszexibb változatot a Hiperkarma szervírozta (Aranykor) egy rock and rollos, némileg ska-húzású átirattal, az Ivan &The Parazol a The Silence of he Lamb / Kamikáze bárányt tálalta fel, így szembesítette a fiúkat a Doors-féle mumusukkal – ez is ügyes megközelítés volt. A Romengo roma-pop átirata (Autó egy szerpentinen) lehet a Csík zenekar után szabadon az új Most múlik pontosan, a Zaporozsecnek sikerült igazi popslágert varázsolnia a Szellőből. Szóval, egy biztos: a Quimby életműve megfelelő motivációt jelentett a kollégák számára, a végeredmény is izgalmas vállalkozás lett, a tükör tehát nemcsak arra jó, hogy megnézzük benne magunkat, de ha kör alakú, és nagyon hasonlít a CD-re, akkor bizonyos esetekben le is tudjuk játszani.

Fotó: Youtube

Tükröm, tükröm
Kortársak Quimby feldolgozásai
Tom-Tom Records
16 szám 55 perc