Március 1-jén tartják az International Hug-a-Librarian-Day (Ölelj meg egy könyvtárost!) nemzetközi világnapot. Ebből az alkalomból az első magyar szakképzett női könyvtárosról, Fischof Ágotáról szóló történetét osztotta meg ismét olvasóival Nyáry Krisztián a Facebook-oldalán.

Fischof Ágota kezdetben Móra Ferenc és Tömörkény István mellett dolgozott gyakornokként a szegedi könyvtárban, majd Berlinben elvégezte a könyvtárosképző főiskolát.

“Hazatérve Móra jobbkeze lett a könyvtárban, a Somogyi-gyűjtemény katalogizálásában is részt vett, ő hozta létre a máig használatos tárgyszókatalógust is. A Szegedi Naplóban rendszeresen jelentek meg könyvismertetései, Juhász Gyula felkérésére ő rendezte a Szegedi Munkásotthon könyvtárának anyagát.” – olvasható a bejegyzésben.

A történetből kiderül, hogy a vonzó könyvtárosnő több híres művészt – köztük Juhász Gyulát Moholy-Nagy Lászlót vagy Móra Ferencet – is megihlette, utóbbi bele is szeretett a nála húsz évvel fiatalabb lányba. Fischof Ágota 1923-ig dolgozott a Somogyi Könyvtárban, majd férjhez ment és felhagyott hivatásával.

A teljes történet ide kattintva olvasható el.

Librarius.hu