Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Nehéz hét elé néz a Facebook alapítója. Mark Zuckerbergnek szerdán az Egyesült Államok képviselőházának energetikai és kereskedelmi bizottsága előtt személyesen kell majd elmagyaráznia, hogy a Cambridge Analytica miként tölthette le 87 millió (ebből 71 millió amerikai) választópolgár részletes profilinformációit a közösségi hálózatról, hogy pszichológiai profilok készítése után célzott üzenetekkel befolyásolja a választói viselkedésüket.

A brit–amerikai adatelemző cég tevékenysége természetesen nem csak a politikai vonzata miatt dagadt globális botránnyá, a közösségi portál felhasználóit úgy általánosságban véve is joggal dühítette fel, hogy ilyen módon és mértékben vissza lehet élni az adataikkal. Az ügy kipattanása után azonnal el is indult a Facebook-fiókok törlésére buzdító #deletefacebook kampány a Twitteren, azonban nincsenek információk, hogy a hatására az elmúlt hetekben ténylegesen hányan hagyták ott végleg a Facebookot.

A kampány nagy problémája, hogy sokan nem képesek otthagyni a Facebookot: ez az egyetlen közösségi hálózat, amelyen keresztül elérhetik az ismerőseik széles körét, tarthatják a kapcsolatot a rokonaikkal és a barátaikkal. Éppen ezért most egy kevésbé radikális mozgalom kezdett szerveződni a Facebook észhez térítésére, a Faceblock tagjai a közösségi hálózat 24 órás bojkottálásával próbálnák meg hallatni a hangjukat. A recept egyszerű: a csoport szeretné elérni, ha Mark Zuckerbeg meghallgatásának a napján, azaz 2018. április 11-én minél kevesebben használnák a Facebookot, plusz a tulajdonában lévő Messenger, WhatsApp és Instagram szolgáltatásokat.

Mint ismert, nagyjából 87 millió felhasználó személyes adatait oszthatta meg szabálytalanul a Cambridge Analytica nevű brit–amerikai politikai elemző és tanácsadó céggel a Facebook. Mike Schroepfer, a Facebook technológiai vezetőjének mikroblog bejegyzése szerint az érintettek többsége az Egyesült Államokban van. Eddigi sajtójelentések szerint a londoni székhelyű, New Yorkban is irodát fenntartó Cambridge Analytica 50 millió Facebook-profil adatait dolgozta fel a felhasználók tudta nélkül, és az amerikai, valamint a brit választások befolyásolására használta fel. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és elnök-vezérigazgatója beismerte a tévedést, teljes körű vizsgálatot ígért, és intézkedéseket jelentett be a személyes adatok védelme érdekében.

Forrás: origo.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •