Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ide a rozsdás bökőt, hogy Budapest lakosságának többsége életében nem hallotta még az Uvaterv Rt. nevét. A cég 50 évre visszatekintő jelentős fotógyűjteménnyel rendelkezett, ami egy csütörtöki sajnálatos tűzeset következtében odaveszett. A lángok martalékává vált képek Budapest építészeti változásait dokumentálták.

BARTA ZSOLT – Nullahategy

Az Uvaterv Rt. az az építőipari cég, amely 1949-től a Főváros mára már legendás építési munkálatait végezte. Részt vett a metrók, az úttörővasút, a Ferihegyi repülőtér, a Duna-hidak, közutak és autópályák építésében, valamint az 1956 utáni újjáépítésben. A munkálatokat természetesen fotókkal dokumentálták, a csütörtöki tűzben ezek a fényképek váltak a lángok martalékává.

fortepan_leégett2

Egy ládányi múlt

Amellett, hogy rendes lokálpatrióta ilyenkor az asztalra csap, miközben neveltetése vagy vérmérséklete szerint elmormol egy fojtott káromkodást, érdemes figyelmet szentelni annak a megdöbbentő ténynek, hogy bizony ezek a páratlanul értékes fotók már jó ideje (állítólag évtizedek óta) a cég székházának szuterénjében hevertek, mindenféle régi, senkinek nem kellő lomok között.

fortepan_leégett3

Mindenki segít menteni, ami menthető

Az emberben, s ehhez még városvédőnek sem kell lennie, nyomban több kérdés is felmerül. Ennyire nem volt fontos az Uvaterv-nek, hogy mi lesz, sőt mi van a dokumentációval? Bár korunk nagy rákfenéje a helyhiány, hihetetlen, hogy a cégnél az eltelt évek alatt senkinek nem jutott eszébe digitalizálni a gyűjteményt, csak éppen most indult meg ez a folyamat, röviddel a tragikus tűzeset előtt, a Fortepan jóvoltából.

fortepan_leégett4

Ami már elveszett

De tegyük fel, nincs pénz, se paripa, se posztó. Van azonban levéltári, közgyűjteményi törvény, nem is egy, melyeknek épp az a lényege, hogy utat mutasson, nem a tűzoltóknak a füstölgő állványok között, hanem azoknak a cégeknek, amik hasonló, ám számukra inkább lomnak tűnő kulturális értékekkel rendelkeznek, s magyarán fogalmuk sincs, mit kezdjenek velük.

fortepan_leégett5

Megmaradt fotók, negatívok, iratok seregszemléje

És harmadszor, ha az idáig elhangzottak bonyolultak, vagy éppen időigényesek. Fel lehetett volna ajánlani a gyűjteményt például a Közlekedési Múzeumnak, ami minden bizonnyal kapva kap a páratlan lehetőségen, s nemcsak az elszállítást oldja meg, hanem kérésre a digitalizált dokumentációk egy példányát is eljuttatja az Uvaterv részére. Hogy a kecske is, meg a káposzta is.

Nem így történt, Budapest történetének egy rendkívül értékes fotógyűjteménye parázslott el csütörtökön. És ezt nem lehet tovább ragozni.

Kezdőkép: fortepan közösségi oldaláról

Fotók: fortepan közösségi oldala


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •